open-navfaktor-logo
search
Od 2021. do 2025.
Potpisan Okvir saradnje za održivi razvoj UN-a i Bosne i Hercegovine
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald potpisali su danas novi Okvir saradnje za održivi razvoj Ujedinjenih nacija i Bosne i Hercegovine za period od 2021. do 2025. godine.
20.05.2021. u 11:33
get url
text

Predstavnici 17 UN agencija potvrdili su predanost Okviru saradnje i već su potpisale zvanične dokumente, a u pitanju je okvir koji su podržale sve zainteresirane strane u BiH uključujući predstavnike svih nivoa vlasti, nevladinih organizacija, poslovne i akademske zajednice.

Ovo nije prvi put da se potpisuje takav dokument jer je BiH imala dva puta potpisan taj dokument, a primjena posljednjeg koji je bio potpisan do 2019. godine produžena je za godinu dana zbog globalne pandemije koronavirusa.

Kako je danas napomenuo Tegeltija, razlika između ranijih i ovog dokumenta je pandemija jer se BiH suočila s kompleksnom situacijom i još uvijek traje borba za zdravlje ljudi, ali i očuvanje privrede.

Podvukao je da će posljedice Covida-19 posebno po ekonomiju biti vrlo izazovne i za to će se tražiti odgovori kroz danas potpisan Okvir saradnje, dodajući da sagalsnost postignuta o tom dokumentu ohrabrujuća činjenica za njegovu implementaciju.

- On će pružiti osnove za naš razvoj i instrumente za mjerenje ostvarenje zadanih ciljeva. Posvećen je u suštini na realizaciji Agende za održivi razvoj do 2030. godine, procesu pristupanja Evropskoj uniji sa Akcionim planom za realizaciju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, socio-ekonomskim reformama do 2022. godine i regionalnoj saradnji - pojasnio je Tegeltija.

Dokument sadrži sve što je potrebno za održiv razvoj u BiH, ali, kako je istakao, kao i kod većine dokumenata koji se usvoje u BiH mnogo bolje se radi na njihovom kreiranju nego na njihovoj implementaciji i uvijek je veća odgovornost na BiH nego na drugoj strani.

Kaže i da su agencije UN-a osigurale značajna finansijska sredstava za BiH, ali Tegeltija smatra da će najteže biti da BiH pokaže sposobnost da realizira ciljeve i osigura podršku za njih kako bi se postavljeni ciljevi i ostvarili.

Naredne godine bit će proslavljena 30 godišnjica od kako je Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Ujedinjenih nacija što je važan podsjetnik da je BiH kao jedna od 193 članice bila dio liderstva tog globalnog sistema.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija Ingrid Macdonald naglasila je da je danas potpisani dokument rezultat dugih i detaljnih konsultacija te da je napisan u skladu s ciljevima koje je BiH pred sebe postavila kada je u pitanju odživi razvoj.

Taj novi okvir, dodala je, osigurava jasne prioritete na kojim će se zajednički raditi, a oni uključuju inkluzivnu, sigurnu i čistu ekonomiju, rast uz promociju klimatskih promjena, digitalnu ekonomiju, održivost malih i srednjih biznisa, jačanje tržišta rada kako bi se povezali mladi s kvalitetnim poslovima te jačanje investicija, inovacija i istraživanja.

- BiH ima veliki potencijal u svim tim oblastima i radit ćemo s vlastima u BiH kako bismo ostvarili ciljeve, a posebno kada je u pitanju oporavak nakon pandemije. Socijalna kohezija je druga oblast djelovanja koja uključuje podršku konstruktivnog dijaloga gdje ljudi i posebno mladi mogu biti uključeni u pravezilaženju stereotipa - kazala je Macdonald.

Tu je i razvoj u skladu s 21. stoljećem u smislu boljeg obrazovanja, jačanja zdravstvenog sistema kao i prevencije nasilja na osnovu spola, eksploatacije djece te podrške ljudima u pokretu.

Izražena je nada da će se kroz implementaciju danas potpisanog dokumenta jačati saradnja između UN agencija i predstavnika vlasti iz BiH, civilnog sektora, organizacija koje brinu za prava žena i ostalih zainteresiranih strana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.