open-navfaktor-logo
search
Nezuk
Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović na čelu kolone Marša mira
Potpredsjednica Mahmutbegović istaknula je da je svaki građanin BiH obavezan barem jednom u životu preći "Put spasa"
08.07.2019. u 10:32
get url
text

 Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović na čelu je kolone Marša mira "Nezuk - Potočari 2019" u kojem učestvuje više od 5.000 učesnika.

U znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, jutros je iz Nezuka prema Potočarima krenuo Marš mira. Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović krenula je i ove kao i prethodnih godina u koloni Marša mira putem kojim su jula 1995. godine svoj spas do slobode tražili mnogi Srebreničani, te na ovaj način odala počast žrtvama srebreničkog genocida.

Potpredsjednica Mahmutbegović istaknula je da je svaki građanin BiH obavezan barem jednom u životu preći "Put spasa" te se uvjeriti kako je bilo Srebreničanima u ljeto 1995. kada su kroz šume bježali prema slobodnim teritorijima u Tuzli.

Potpredsjednica FBiH će 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima prisustvovati obilježavanju 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Trasa kojom će se kolona kretati duga je oko 100 kilometara, a ove godine prvi puta će pratiti i najkritičniji dio puta marša smrti. Učesnici će proći lokalitetom gdje je nakon pada bukve za jedan dan ubijeno više od 1.000 ljudi, a preko 1.000 ih je ranjeno, saopćeno je iz saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.