VEZANI TEKST - Ombudsman za zaštitu potrošača: Zašto u BiH nemamo velikih sniženja, kako se cijene mijenjaju preko noći

Kako je za Faktor potvrđeno iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 22. novembra 2021. godine naložio je pojačan inspekcijski nadzor 26. novembra.

- Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS će u raspoloživim kapacitetima biti angažirani na kontroli uspostavljanja i poštivanja higijensko-epidemioloških mjera u u vezi sa članom 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Napominjemo da su za inspekcijske organe subjekti nadzora poslodavci registrirani kao pravna ili fizička lica, za koje je u slučaju neprovođenja općih mjera za sprečavanje zaraze, moguće izreći novčane kazne od 3.000 do 10.000 KM za pravna lica, od 500 do 2.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike – navode iz Inspekcije.

VEZANI TEKST - Koliko je u Federaciji BiH potrošeno miliona za "crni petak"

Osim sanitarnih inspektora pojačane kontrole do kraja sedmice provodit će i inspektori tržišno-turističke inspekcije shodno propisima iz njihove nadležnosti.

- Odlukom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS zatražen je i dodatan angažman policijskih organa MUP-a KS, koji će 26. novembra (Black Friday) pratiti poštivanje mjera od fizičkih lica-građana u skladu sa njihovim ovlaštenjima – zaključili su iz KUIP-a.

Podsjećamo, iako je prošle godine u ovo doba epidemija koronavirusa bila u punom jeku to nije spriječilo građane da pohrle ka tržnim centrima i zbog omiljenih brendova u redu stoje satima kako bi kupili nešto na rasprodaji.