Četvrtak, 28.05.2020.

Otvaranje u subotu

Povodom ramazana: "Islam i život muslimana u Evropi" na fotografijama Adisa Tanovića

FOTO: ADIS TANOVIĆ

Izložba će, pored fotografija, sadržavati i brojne tekstove o životu muslimana u nekoliko evropskih zemalja, kao i statističke podatke

"Islam i život muslimana u Evropi" naziv je izložbe fotografija autora Adisa Tanovića koja će povodom mjeseca ramazana biti postavljena u Gazi Husrev-begovom hanikahu. Zvanično otvaranje izložbe najavljeno je za subotu, 18. maja, u 14 sati.

Izložba će, pored fotografija, sadržavati i brojne tekstove o životu muslimana u Grčkoj (Atina, Solun, Seres, Janina, Verija, Trikala), Albaniji (Tirana, Elbasan, Skadar, Vlora, Berat, Gjirokastra), Mađarskoj (Pečuh, Šiofok, Sigetvar), Bugarskoj (Šumen, Sofija, Plovdiv, Vidin), Rumuniji (Konstanca, Medgidia, Tulcea), Portugalu (Lisabon, Sintra), Španiji (Sevilja, Granada, Kordoba, Badajoz, Zaragoza, Toledo) i Makedoniji (Tetovo, Skoplje, Bitolj…).

Također, bit će prezentirani statistički podaci o broju muslimana u ovim zemljama, njihovima pravima i zanimanjima, intervjui sa imamima ili uposlenicima islamskih zajednica ovih država, kustosima muzeja, lokalnim vodičima... Bit će predstavljena i brojna kulturna, umjetnička, arhitektonska i naučna dostignuća u periodu od 8. do 19 stoljeća.

Jedan dio izložbe bit će posvećen Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu, Mostaru, Jajcu, Trebinju, Počitelju..., dolasku islama na naše prostore, te bogatom osmanskom kulturnom naslijeđu u našoj zemlji.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh