open-navfaktor-logo
search
Smanjenje zagađenja
Poziv investitorima da se priključe na zagrijavanje zgrada iz Toplana
Prednosti centralnog grijanja sa kotlovnicom nad etažnim grijanjem sa kombi bojlerima, u zgradama sa većim brojem stanova, višestruke su i odnose se na sve učesnike u tom procesu
19.12.2019. u 17:23
get url
text
Toplane Sarajevo

Direktor Toplana Sarajevo Berin Alagić poziva investitore da svoje zgrade priključe na sistem grijanja Toplana. U saopćenju iz ovog javnog kantonalnog preduzeća ističe se da će se na ovaj način smanjiti zagađenje zraka u Sarajevu.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

U Kantonu Sarajevo danas imamo više desetaka hiljada individualnih ložista koja su u velikom broju direktni zagađivači zraka čemu smo i sami svjedoci u ovom periodu godine.

Koristimo ovu priliku da javno pozovemo sve koji investiraju u izgradnju stambenih i poslovnih objekata i prostora na uspostavljanje direktne saradnje u kojoj imamo win-win situaciju za investitore, buduće kupce stanova i ostale građane Sarajeva.

Prednosti centralnog grijanja sa kotlovnicom nad etažnim grijanjem sa kombi bojlerima, u zgradama sa većim brojem stanova, višestruke su i odnose se na sve učesnike u tom procesu, ali i na ostale građane koji nisu u vezi s predmetnim objektom.

Prednost za investitora se odnosi na cijenu kotlovnice čiji su troškovi izgradnje niži za više od 50 posto u odnosu na cijene ugradnje kombi bojlera i plinskih setova za zgrade i objekte sa 50-100 stanova.

Investitoru ostaje na raspolaganju i veća površina stanova jer nema veliki broj dimnjaka koji prolaze kroz objekat, dok je sigurnost građana i imovine značajno veća jer nema plinskog razvoda po cijelom objektu.

Prednost za buduće stanare se ogleda u tome što oni nisu zaduženi za održavanje, servisiranje i upravljanje sistema grijanja jer kotlovnicom upravlja stručni operater, dok su stanari samo zadovoljni korisnici. Novi toplifikacioni sistemi omogućavaju i pripremu tople sanitarne vode, te grijanje tokom cijele godine kako god odgovara korisnicima, a da se pri tome utrošak toplotne energije plaća prema njenoj stvarnoj potrošnji.

Prednosti za sve građane se odnose na znatno manje emisije štetnih tvari iz jedne kontrolirane kotlovnice, nego iz 50-100 odvojenih ložišta koji rade manje-više nekontrolirano, čime Toplane Sarajevo direktno doprinose smanjenju zagađenja zraka.  

Na zadovoljstvo svih strana možemo istaći da smo samo u ovoj godini uspostavili direktnu saradnju sa značajnim brojem investitora, gdje smo u konačnici preuzeli ili je u toku preuzimanje kotlovnica na upravljanje.

U saradnji sa Kantonom, lokalnim općinama, investitorima i krajnjim korisnicima želimo da damo svoj doprinos da se u Kantonu Sarajevo uspostavi sistem u kojem profesionalni operateri poput Toplana upravljaju sistemom grijanja, čime će se drastično i dugoročno smanjiti zagađenje zraka. To je moguće samo ukoliko budemo radili zajedno, navodi se u saopćenju Toplana Sarajevo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.