open-navfaktor-logo
search
Šveđanin se brani
Poznati detalje svjedočenja Zlatana Ibrahimovića u procesu koji mu može okončati karijeru
Zlatan Ibrahimović je ispitan u italijanskom državnom tužilaštvu zbog navodnog vrijeđanje igrača Intera Romelua Lukakua na rasističkoj osnovi.
06.02.2021. u 18:59
get url
text

Napadači dva velika rivala sukobili su se 26. januara u derbiju četvrtfinala Kupa Italije.

Italijanski mediji su objavili i neke detalje s ispitivanja, a prema njima Ibrahimović nije vrijeđao Lukakua na rasnoj osnovi, već samo po pitanju njegovih fudbalskih sposobnosti i karaktera.

Zlatan je istražiteljima pojasnio zašto je izvukao "vudu" kao uvredu i to nije zbog Lukakuove boje kože, već zbog incidenta iz 2017. godine, piše tportal. Prije tri godine je glavna tema medija u Engleskoj bio upravo Lukaku koji je navodno odbijao potpisati novi ugovor s Evertonom prije nego što nazove svoju majku koja se navodno bavila vudu magijom. Lukaku je htio da mu ona ocijeni ugovor, a sve je u javnost iznio Evertonom dioničar Farhad Moshiri.

Lukaku je to negirao, pa čak i zaprijetio da će tužiti Moshirija, a na kraju je potpisao za Manchester United. Ibrahimović se pozvao na taj incident i rekao kako Lukakua nije vrijeđao na osnovi njegovog porijekla, već baš na temelju te situacije iz Evertona koja je od ranije poznata javnosti.

Osim što ga je optužio za vudu, Ibra je Lukakua nazvao i "malim magarcem" pa je i to morao pojasniti istražiteljima. Švedski se napadač pravdao kako je zapravo riječ o vrlo čestoj frazi u Engleskoj, a koristi se za opis fudbalera koji nisu tehnički potkovani.

Prihvate li istražitelji Ibrahimovićeva objašnjnja vjerojatno neće dobiti neku strašnu kaznu, možda tek koju utakmicu dodatne zabrane uz jednu koju su već dobili i on i Lukaku. S druge strane, ako mu se dokaže rasizam, može biti izbačen iz fudbala i zauvijek.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.