open-navfaktor-logo
search
Istraga u Beogradu
Poznato je li 13-godišnjak koji je počinio masakr bio pod utjecajem droga, ocu prijeti do 12 godina zatvora
Rezultat toksikološkog nalaza trinaestogodišnjeg dječaka, koji je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" počinio masovno ubistvo, negativan je, potvrdila je u četvrtak advokatica porodice Irina Borović.
04.05.2023. u 17:46
get url
text

Sinoć je odrađen toksikološki nalaz na VMA koji je zatražen kako bi se utvrdilo je li dječak bio pod djelovanjem psihoaktivnih supstanci kada je jučer ubio osmero školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šest učenika i nastavnicu historije.

Konzilij ljekara obavio je razgovor s dječakom poslije ponoći između srijede i četvrtka, a daljnji pregledi bit će nastavljeni narednih dana.

Dječak je smješten u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za djecu i mlade.

Istovremeno, tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nikola Uskoković poručio je da nijedan detalj zločina koji se dogodio u školi "neće biti neistražen".

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) najavio da je za petak zakazano saslušanje dječakovog oca, čijim pištoljem je počinjen zločin.

Uskoković je potvrdio da se u psihijatrijskoj ustanovi, uz odobrenje stručnjaka, prema dječaku poduzimaju mjere opservacije i medicinskog promatranja.

Tim radnjama koordinira postupajući tužilac za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva, koji je i obavio uviđaj na dan masovnog ubistva.

- Istraga se kreće u više pravaca, nijedan detalj neće biti neistražen - rekao je tužilac VJT-a.

On je naglasio da, prema zakonu, dječak zbog godina ne može biti krivično odgovoran.

Dječakov otac se, pak, tereti za krivično djelo protiv opće sigurnosti i određen mu je pritvor od 48 sati, tokom kojih uporedo traje i istraga, a potom će biti priveden na saslušanje u tužilaštvo, prenosi Hina.

Za krivično djelo koje mu se stavlja na teret zaprijećena je kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Poslije jučerašnje tragedije kakva se ne pamti u savremenoj historiji Srbije, hiljade učenika srednjih i osnovnih škola te brojni građani i danas odaju počast žrtvama jučerašnjeg masovnog ubistva u školskom dvorištu i na Cvjetnom trgu, nedaleko od škole. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.