open-navfaktor-logo
search
Performans u Zagrebu
Pred ministre pobacali lubenice; Plenković se osjetio ugroženo: "Moglo je biti nešto drugo"
Uoči sjednice Hrvatske vlade pred ulaz u Banske dvore aktivisti predvođeni Ivanom Viliborom Sinčićem iz kombija su pobacali lubenice koje su ostale razbijene na tlu za vrijeme ulaska ministara na sjednicu.
10.09.2020. u 11:56
get url
text

Zastupnik u Evropskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić i članovi stranke Živi zid izveli su performans istovarivanja lubenica iz kombija pred ulaz u sjedište Hrvatske vlade kako bi ukazali na neravnopravan položaj hrvatskih poljoprivrednika u odnosu na uvoz iz evropskih i ostalih država.

U jednom trenutku Sinčić se popeo na krov parkiranog kombija odakle je poslao poruke megafonom okupljenim novinarima i aktivistima koji su preostale čitave lubenice više ili manje uspješno dijelili ministrima na ulazu u Vladu.

S obzirom na to da policija koja čuva Banske dvore nije uspjela spriječiti akciju, premijer Andrej Plenković na uvodnom dijelu sjednice Vlade pozvao je ministra unutrašnjih poslova Davara Božinovića da "uredi plan sigurnosti ispred Banskih dvora", ocijenivši da je "moglo biti nešto drugo umjesto lubenica".

- Što se tiče demokratije da, što se tiče sigurnosti, ponašat ćemo se kao i sve druge zemlje, a ovog baš i nema drugdje - zaključio je Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.