Predloženo je i da se informacija o ovim prekršajima dostavi nadležnom tužilaštvu kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog djela.

Ovakav prijedlog dopuna Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja BiH uputio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Damir Arnaut.

Kazna bi iznosila 400 KM do 1.000 KM, a u obrazloženju je navedeno da je prefarbavanje ili na bilo koji drugi način prekrivanje jednog od dva pisma na tablama raširen problem koji izaziva uznemirenost kod različitih konstitutivnih naroda i građana iz reda ostalih, te da postojeće sankcije nisu adekvatan preventivni mehanizam pa ih je potrebno pooštriti.

No postavlja se pitanje da li ovakva dopuna zakona rješava problem i da li je realno moguće pronaći one koji "šaraju" latinično ili ćirilično pismo na tablama, u zavisnosti u kojem se dijelu Bosne i Hercegovine nalaze.

- Teško je to definirati, i pitanje kazne. To zakonsko rješenje u ovom trenutku teško da će proći – stava je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Kazao je da je prefarbavanje jednog od dva zvanična pisma u našoj državi jeste generalno problem, ali da ga trebaju riješiti javna preduzeća Putevi RS-a, odnosno Ceste FBiH.

- Oni vrše održavanje i praćenje, a tu je i policija koja treba da kontroliše. Problem postoji, ali teško da se može ovim zakonom riješiti – dodao je Mitrović.

Mišljenje o dopunama Zakona o sonovama sigurnosti saobraćaja BiH dala je i Direkcija za evropske integracije, navodeći da prefarbavanje saobraćajnih tabli predstavlja ugrožavanje sigurnosti učesnika u saobraćaju.

- Sigurnost prometa na cestama je u fokusu Evropske unije – dodaju u Direkciji za evropske integracije.