open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Predsjednik Čelika nije znao za mogućnost neodigravanja meča sa Željom
U klub sam ušao čistih namjera i samo sa jednim ciljem, a to je jak i stabilan NK Čelik Zenica, navodi se u saopćenju koje potpisuje Aydin Olgun
06.11.2019. u 15:21
get url
text

Zenički Čelik isplatio je danas sva dugovanja zbog kojih je utakmicu 15. kola protiv Željezničara izgubio za "zelenim stolom".

Dokaze o isplati skoro 100.000 KM dugova klub sa Bilinog polja uredno je dostavio u Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, a prvi čovjek kluba Aydin Olgun oglasio se saopćenjem u kojem je naveo kako nije znao da postoji mogućnost da se utakmica Čelik - Željezničar ne odigra.

- Neprijatno sam iznenađen saznanjem da utakmica 15. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar Sarajevo i NK Čelik Zenica nije odigrana zbog nepoštivanja Odluka Disciplinske komisije N/FS BiH od strane kluba čiji sam predsjednik. Želim prije svega zeničku, ali i bh. javnost informisati o sljedećem:

- Do mene kao glavnog investitora i predsjednika NK Čelik Zenica nisu stigle informacije o nemogućnosti odigravanja utkakmice zbog nepoštovanja Odluka Disciplinske komisije N/FSBiH;

- Vlastite aktivnosti bazirao sam na osiguranju materijalnih i infrastrukturnih uvjeta za seniorski pogon te sam osigurao i dostavio sredstva za isplatu redovnih obaveza prema igračima kako bi nesmetano i sa velikom sportskom željom i motivom ušli u prvenstvenu utakmicu protiv FK Željezničar Sarajevo te rasterećeni postigli što bolji rezultat kojim bi obradovali ne samo mene nego i armiju navijača;

- Također, zbog nepotpune informisanosti o eventualnim obavezama, odnosno prijetnjama N/FSBiH suspenzijom, brinuo sam o investicijama koje se odnose na izgradnju trening-kampa za Akademiju kluba te pripremi redovne godišnje Skupštine čije je održavanje planirano sredinom decembra mjeseca 2019. godine;

- Nakon neočekivanog i bolnog saznanja o stvarnom stanju kluba čiji sam predsjednik, koje je kulminiralo neodigravanjem prvenstvene utakmice obavještavam javnost o mjerama koje namjeravam poduzeti i koje sam sublimirao u sljedeću odluku:

1. Pod hitno utvrditi stvarno knjigovodstveno stanje NK Čelik Zenica na dan 31.10.2019. godine što uključuje:
- Obaveze prema poreznim organima države BiH, Federacije BiH, Zeničko-dobojskog kantona i grada Zenice;
- Obaveze prema svim uposlenicima NK Čelik Zenica po osnovu pravosnažnih i izvršnih odluka i presuda nadležnih organa N/FSBiH i sudova BiH;
- Obaveze NK Čelik Zenica prema dobavljačima;
- Utvrđivanje kompletnog iznosa ličnih investicija u NK Čelik Zenica

2. Bez odlaganja nadležno tužilaštvo ZDK upoznati sa aktivnostima sa zaključivanja štetnih ugovora koji imaju obilježja krivičnog djela u predmetima:
- Adilović Tarik i Adilović Hanan
- Sporazum sa NK Vitez (Vitez) po osnovu obeštećenja igrača amatera Vrhovac Vedrana
- Isplata sredstava bez pravnog osnova Dujković Ratku i Stevi Nikoliću
- Angažman firmi i trećih lica za potrebe NK Čelik Zenica bez saglasnosti Upravnog odbora kluba

3. Uputiti javni poziv za izbor i imenovanje lica na ključne funkcije u klubu:
- Sportski direktor kluba
- Izvršni direktor kluba
- Koordinator omladinskog pogona
- Tehnički sekretar

4. Za realizaciju odluke zadužujem generalnog sekretara NK Čelik Zenica i knjigovodstveni servis kluba.

5. Rok za realizaciju odluke 15.11.2019. godine.

Uz sve navedeno, obavještavam javnost da ću ličnim sredstvima kao što sam to i do sada uglavnom radio, izmiriti sva dugovanja koja NK Čelik Zenica ima po osnovu Odluka Disciplinske komisije N/FSBiH te da će utakmica 16. kola BH Telecom Premijer lige BiH biti odigrana u terminu koji je definisao N/FSBiH.

Nakon 15.11.2019. godine i uvida u stvarno stanje NK Čelik Zenica, obavijestit ću javnost o daljnjim postupcima u vezi s vlastitim statusom, odnosno poštivanjem preuzetih obaveza u vezi s budućnošću NK Čelik Zenica.

Prošlost, dešavanja prije mog ulaska u klub ni meni, a ni široj javnosti nisu pretjerano bitna pa zato ne želim biti saučesnik u već više puta viđenoj priči na ovim prostorima, ne želim biti dio bilo kakve političke priče, a posebno ne predizborne i izborne kampanje niti moneta za potkusurivanje za zadovoljavanje nečijih ličnih interesa i ambicija.

U klub sam ušao čistih namjera i samo sa jednim ciljem, a to je jak i stabilan NK Čelik Zenica - navodi se u saopćenju koje potpisuje Aydin Olgun.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.