open-navfaktor-logo
search
Negator genocida
Predsjednik Općine Nikšić pravoslavnu Novu godinu proslavljao pjevajući stihove "Leleču Turci, kukaju bule..."
Marko Kovačević, predsjednik Općine Nikšić, ne prestaje sa skandaloznim ponašanjem.
14.01.2023. u 21:22
get url
text

Na dočeku Pravoslavne Nove godine, sinoć (petak - 13. januar), Kovačević sa podignuta tri prsta pjevao je pjesmu: "Od glave Zete do grada Spuža", u kojoj jedan od stihova glasi: "…Leleču Turci, kukaju bule…", prenosi cdm.me.

Prepuna sala zajedno sa Kovačevićem veselila se uz šovinističke stihove pjesme koja poziva na ubijanje Turaka uz veličanje srpstva.

Kako dalje prenosi ovaj portal, "slavlje uz ovu pjesmu crnogorska javnost imala priliku da vidi u više navrata do sada, jer se ista pjevala i na okupljanjima pristalica Srpske pravoslavne crkve (SPC) i prosrpskih stranaka".

Pjevala se i u Parohijskom domu u Spužu nakon jedne od litija koje su se održavale u organizaciji SPC u Crnoj Gori u znak prostesta zbog tada usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Tekst cijele pjesme glasi:

"Od glave Zete do grada Spuža,
Krvavi lanac vojske se pruža.
Pritisli Srbi turske livade,
Turcima u Spuž zadaju jade.
A serdar Vule s visoke kule,
Džeferdar pali, kukaju bule.
Leleču Turci, kukaju bule,
Oj lele lele, evo ga Vule.
A serdar Janko sa sabljom maše,
Udrite braćo, srpstvo je naše!"

Uslijedile su brojne reakcije i osude Kovačevića, nakon čega se i sam predsjednik Općine Nikšić oglasio na Facebooku.

- Danas sam saznao od raznih "patriotskih" struktura da nije trebalo ni Nikšić, ni Danilovgrad, ni Podgoricu, ni veći dio današnje Crne Gore oslobađati od Turaka i da su sve borbe naših predaka za slobodu od Otomanske imperije u stvari bile izdaja i zato sjećanje na njih treba da bude zabranjeno - objavio je Kovačević.

VEZANI TEKST - Dan nakon usvajanja Rezolucije u Crnoj Gori gradonačelnik Nikšića negira genocid u Srebrenici

Naveo je kako se protiv njega i njegovh kolega vodi "hajka u nastavcima".

- U ovoj hajci koja se protiv mene i mojih kolega vodi u nastavcima drago mi je što su nam konačno saopćili da je problem dublji i da se sastoji u tome što se sjećamo svojih vrlih predaka, njihove borbe i njihovih podviga. Dok oštre kolčeve novog vremena na koje nas žele nabiti da na mukama izdišemo nije im prijatno da se sjete te borbe. Zato što se ta borba uvijek završava kao onda na Vučjem dolu – napisao je i dodao:

- Hvala svima koji su se danas bacili kamenom na sve naše časne pretke koji su prolili more krvi i izdržali što ne bi niko u teškim otomanskim vremenima da bi mi danas bili slobodni. Radićemo za buduće generacije i sjećati se naših predaka. A vama drage "patriote" niko ne brani da se sa radošću sjećate Otomanske okupacije.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.