open-navfaktor-logo
search
Kašnjenje u isporuci
Predsjedništvo BiH traži da se što prije potpišu dokumenti za COVAX mehanizam
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom.
02.03.2021. u 16:26
get url
text

Razgovarano je o poteškoćama i kašnjenju u isporuci vakcina za Bosnu i Hercegovinu preko mehanizma Ujedinjenih nacija COVAX.

VEZANI TEKST - Direktor WHO: BiH mora potpisati ugovore da bi dobila vakcine, proizvođači opstruiraju isporuku putem COVAX-a

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da je Bosna i Hercegovina još tokom prošle godine ispunila sve svoje finansijske i druge utvrđene obaveze, te da isto očekuje od programa COVAX i proizvođača vakcina koji djeluju u okviru ovog programa.

Zaključeno je da se u što hitnijem roku treba potpisati Propratno pismo i Sporazum o odšteti i odgovornosti između Bosne i Hercegovine i proizvođača, kao naknadno dodate obaveze, te je razgovarano o spremnosti proizvođača da dostavi svu količinu vakcina u jasno preciziranim rokovima.

Konstatovano je da Bosna i Hercegovina ispunjava sve tehničke uslove da odmah izvrši prihvat, skladištenje i distribuiranje količine od milion vakcina svih proizvođača koji djeluju u okviru program COVAX.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesusu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju vakcina, te su zatražili da WHO i COVAX program budu uključeni u ovaj proces sve do konačne isporuke vakcina, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.