Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik će 4. i 5. decembra 2019. godine boraviti u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji.

U srijedu, 4. decembra 2019. godine, u čast dolaska članova Predsjedništva BiH, na Kongresnom trgu u Ljubljani s početkom u 10.00 sati, bit će upriličena ceremonija svečanog dočeka s vojnim počastima, gdje će ih dočekati predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor. Nakon svečanog dočeka vijence će položiti predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine na Spomenik žrtvama ratova (na Kongresnom trgu), a potom će s predsjednikom Republike Slovenije svečano otkriti Klupu prijateljstva.

U 10:40 sati u Predsjedničkoj palati bit će održan susret članova Predsjedništva BiH s  predsjednikom Republike Slovenije. Zvanični sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije je u 11.30 sati,  a  u 12.05 sati planirana je konferencija za novinare. Medijima će se obratiti predsjedavajući  Predsjedništva BiH Željko Komšić i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Protokolom posjete predviđen je i susret s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom u 12:50 sati. Članovi Predsjedništva BiH će posjetiti Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) i razgledati izložbu fotografija "Deset godina rada ITF-a u Bosni i Hercegovini na polju deminiranja" u 15:05 sati (Trg Republike 3, Ljubljana). U 19.00 sati bit će održana svečana večera koju u čast predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH priređuje predsjednik Republike Slovenije.

U četvrtak, 5. decembra 2019. godine, na Novoj univerzi (Mestni trg 23, Ljubljana) bit će održana predavanja članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i članova akademske zajednice na temu „Pogledi/stajališta na ustavnopravna pitanja Bosne i Hercegovine“ u 10:45 sati. U 12 sati bit će održan sastanak zvaničnih delegacija Bosne i Hercegovine s delegacijom Vlade Republike Slovenije na čelu s  predsjednikom Vlade Marjanom Šarecom, saopćilo je Predsjedništvo BiH.