open-navfaktor-logo
search
Podjela resora
Predstavio je Damir Marjanović: Je li ovo nova ministrica obrazovanja KS?
Damir Marjanović, samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, za ministricu obrazovanja Kantona Sarajevo, bar kako se čini po objavama na društvenim mrežama, predložio je prof. dr. Meliku Husić-Mehmedović.
07.12.2020. u 13:09
get url
text

Marjanović je objavio fotografiju sa profesoricom Husić-Mehmedović ističući kako visoko obrazovanje zaslužuje jednu ovakvu osobu na svom čelu.

Očito je Marjanović na ovaj način javnosti predstavio svoju ministricu obrazovanja Kantona Sarajevo, pozicija je to koja je pripala samostalnim zastupnicima.

- Prava sreća je upoznati ljude koji znaju, mogu i hoće!!! Siguran sam da će prof. dr. Melika Husić-Mehmedović biti ona iskra znanja, energije i profesionalnosti koju tako dugo čekamo. Iza ove osobe stoji njena znanstvena i akademska biografija, i kolege koje vjeruju u nju koji znaju da nas upravo Profesorica (s velikim P) može uvesti u treću dekadu 21. stoljeća, onako kako naši mladi, naša znanost i naše visoko obrazovanje uistinu zaslužuje! Idemo dalje, Melika! Zajedno – napisao je Marjanović.

Ukoliko dođe do najavljene podjele Ministarstva obrazovanja KS na dva nova ministarstva i to na Ministarstvo predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, očito je prema Marjanovićevoj objavi, njemu pripalo ovo drugo, a s obzirom na to da je Elmedin Konaković ranije kazao kako je Narod i pravda zainteresirana za resor obrazovanja, pa je logičan slijed da NiP imenuje ovog drugog ministra obrazovanja za predškolsko, školsko i sredšnjoškolsko obrazovanje.

Podsjećamo, mandatar nove Vlade bit će Edin Forto, a prema dosadašnjim saznanjima, u ministarske fotelje vraćaju se raniji ministri Admir Katica kao ministar unutrašnjih poslova, Lejla Brčić kao ministrica pravde i Adnan Šteta, bivši ministar saobraćaja.

Haris Bašić, kadar Naroda i pravde, prema saznanjima Faktora, odreći će se vijećničkog mandata i ponovo preuzeti rukovođenje Ministarstvom privrede.

Osim Ministarstva saobraćaja SDP će dobiti još dva ministarstva. Za poziciju ministra zdravstva spominje se Haris Vranić koji je učestvovao u izradi Sporazuma nove većine u Skupštini KS sa akcentom na zdravstvo. SDP bi trebao imenovati i ministra za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. A kao potencijalni budući ministar već neko vrijeme spominje se Samir Suljagić.

Tako će Narod i pravda dobit preostalih pet ministarstava i poziciju predsjedavajućeg Skupštine KS na koju bi trebao danas biti izabran Elvedin Okerić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.