open-navfaktor-logo
search
Konferencija
Predstavljen dokument o istrajnosti BiH u NATO integracijama
Integracija u NATO savez znači brojne beneficije ne samo za sistem sigurnosti i odbrane u Bosni i Hercegovini nego i za društvo u cijelosti i sve njegove oblasti, rečeno je danas tokom predstavljanja dokumenta "Strpljenje i istrajnost BiH u NATO integracijama - izazovi i prednosti/perspektive".
04.10.2021. u 12:28
get url
text

Dokument je izradilo Udruženje Pravni institut u Bosni i Hercegovini uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u okviru "Projekta za jačanje euroatlantskih reformi" (Project for Enhancement of Euro-Atlantic Reforms- PEER).

Tim kojeg čine Sead Turčalo, Muhamed Mujakić, Dijana Gupta i Biljana Radanović analizirali su tok integracija BiH u NATO savez, te su naveli da je pitanje članstva BiH strateški prioritet uz neophodno aktivno učešće šireg spektra sudionika u procesu BiH ka euroatlantskim integracijama.

Konferenciju na kojoj je će biti prilike za debatu o ovom strateškom vanjskopolitičkom cilju BiH, otvorio je ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson kazavši da u BiH postoje oni koji su za NATO integracije i oni koji su protiv, ali upravo zato su ovakva istraživanja važna da se bolje razumije šta ta integracija znači za BiH i koje će benefite donijeti.

- Iako postoji određeni progres mnogo je rada pred institucijama kako bi se još više ojačalo partnerstvo između BiH i NATO-a. Vrata NATO-a ostaju otvorena, ali BiH mora učiniti više napora u provođenju reformi - kazao je Nelson.

Dodao je da NATO znači kolektivnu sigurnost zbog čega je sada od izuzetne važnosti provoditi reforme po prioritetima koje odredi BiH, a napomenuo je da će u tome imati pomoć partnera.

- NATO ima jaku vezu s Oružanim snagama BiH, oni su prirodni partneri, zajednički rade na globalnoj sigurnosti, ali politički predstavnici u BiH mogu najbolje služiti građanima ukoliko odgovore na njihove zahtjeve. Reforme su potrebne kako bi se došlo do ekonomskog oporavka - naglasio je Nelson.

Pukovnik Olcay Denizer aktivni komandant NATO štaba u BiH u obraćanju na konferenciji kazao je da je važno imati informacije koje su tačne kada je u pitanju NATO put, a ovaj dokument daje mogućnost za debatu, razmjenu iskustava i znanja da se priđe zajednički problemima.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić ponovio je da pitanje NATO integracija nije samo na Ministarstvu odbrane i Oružanim snaga BiH nego je u Programu reformi jasno precizirano šta je čija odgovornost za ispunjenje uvjeta.

Kako je istaknuto danas, BiH je perspektivna država koja u svim segmentima treba odlučno graditi put ka integraciji te je potrebno biti odlučan u namjeri da, potakne državne institucije i lidere, da u saradnji s organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom, građanima BiH, međunarodnom zajednicom i medijima, izgrade partnerski odnos i zajedno rade na provođenju aktivnosti u napretku BiH.

NATO integracije Bosne i Hercegovine će donijeti sigurnost, mir i ekonomski prosperitet Bosni i Hercegovini i naprosto nemaju alternative, jedan je od zaključaka konferencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.