open-navfaktor-logo
search
Mostarsko ljeto
Predstavljena knjiga "Mostarski vakufi od 1931. do 2013."
Na predstavljanju knjige rečeno je da je vakuf u svakoj bosanskohercegovačkoj sredini, i čaršiji i selu, uvijek bio odgovor na konkretne životne potrebe stanovništva
05.07.2019. u 08:24
get url
text

U okviru "Mostarskog ljeta" u četvrtak navečer u Centru za kulturu predstavljena je knjiga "Mostarski vakufi od 1931. do 2013." muftije Salema ef. Dedovića.

Predstavljanje ovog djela bila je odlična prilika da se javnost upozna sa suštinskim doprinosom institucije vakufa. Priča o vakufu, kako je istaknuto, uvijek je i priča o nekom čovjeku koji je osjetio potrebu da nešto uvakufi kao opće dobro.

Na predstavljanju knjige rečeno je da je vakuf u svakoj bosanskohercegovačkoj sredini, i čaršiji i selu, uvijek bio odgovor na konkretne životne potrebe stanovništva.

Priča o vakufima u Mostaru je posebna jer su ovaj grad slavom ovjekovječili njegovi vakifi i dobrotvori. U prošlosti su imali senzibilitet da rješavaju pitanja kojima se u drugim sredinama nije pridavao značaj. Vakifi su omogućili da Neretva bez poplave "izađe" na Tepu, da česme teku gdje ih prije nije bilo, da postoje budžeti za održavanje i restauriranje knjiga i biblioteka, da djeca budu nagrađivana zbog dobrog učenja.

Za knjigu istaknuto je da je to lijepa priča o mostarskim vakufima i vakifima, ali i o ljudima iz različitih perioda, ponajviše o onima koji su Mostar učinili Mostarom.

Knjiga muftije Dedovića ocijenjena je kao izuzetno vrijedno svjedočanstvo burnog vremena u Mostaru, gradu koji svoj urbani razvoj nastavlja na temeljima vakufa.

Istaknuto je kako se vrijednost ovog djela ogleda i u činjenici što tretira dostignuća na planu novih vakufskih vrijednosti stavljenih u funkciju odgoja, obrazovanja i vjerskog turizma, što, na sebi svojstven način, govori o odgovornom razvojnom kursu prema vakufima.

Promotori su bili prof.dr. Ismet Bušatlić, prof.dr. Adnan Jahić i hazif Aid Tulek, a moderator Hasan Eminović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.