open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Predstavnici šest stranaka: I dalje se radi na "programskim mjerama"
Cijelu prošlu sedmicu se radilo i danas smo praktično verificirali te programske mjere. Tih mjera trenutno je negdje oko 300, vrlo su konkretne i precizne i bit će dostupne javnosti kada bude finaliziran kalicioni sporazum, kaže Damir Mašić
19.11.2018. u 15:19
get url
text

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke (NS), Demokratske fronte (DF), Naroda i Pravde (NiP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) održali su danas treći po redu sastanak o formiranju buduće vlasti u Kantonu Sarajevo.

Prema riječima Damira Mašića iz SDP-a, na današnjem sastanku govorilo se o konkretnim programskim mjerama. 

- Prošli put smo rekli da ćemo intenzivno raditi na programskim mjerama na nivou radnih grupa. Cijelu prošlu sedmicu se to radilo i danas smo praktično verificirali te programske mjere. Tih mjera trenutno je negdje oko 300, vrlo su konkretne i precizne i bit će dostupne javnosti kada bude finaliziran kalicioni sporazum. Razgovarali smo o tome i danas smo otvorili pitanje i nekih strateških stvari, na nivou zadržavanja dosadašnjeg broja ministarstva  i uposlenika, te pitanje eventualne preraspodjele unutar ministarstava, spajanje, prekrajanje i formiranje eventualno novih ministarstava - kaže Mašić.

{$galerijaFotografija}

Mašić kaže da pregovori idu "i više nego u dobrom pravcu" te da je izvjesno da će rezultirati skupštinskom većinom i izvršnom i zakonodavnom vlašću.

Na pitanje da li će se predstavnici SDP-a sutra sastati sa delegacijom SDA na poziv Bakira Izetbegovića, Mašić kaže da će se možda "kurtoazno" odazvati. On je negirao da je do sada bilo nekih sastanaka i sa HDZ-om.

- Ovi politički subjekti prisutni ovdje danas su naši politički partneri. SDA nije. To da li će se i u kojem sazivu kurtoazno SDP odazvati na neki razgovor, nije naša stvar. Ali na tom sastanku sigurno se neće razgovarati o Kantonu Sarajevo - kaže Mašić.

- Ni SDA, ni HDZ nisu prirodni saveznici DF-a i nećemo sutra na sastanak na SDA - poručuje Milan Dunović iz DF-a.

Elmedin Konaković kaže da je cilj što prije formirati vlast, ali da ne treba previše srljati u to. Konaković i ostali ističu da budžet Kantona Sarajevo neće više biti "bankomat" iz kojeg će vlast uzimati koliko kome treba.

- Obaveza nam je da nova Vlada iskontroliše proces donošenja budžeta i pošalje ga kao prijedlog, a to bi značilo da već negdje do 10. decembra imamo formiranu vlast. Svih šest subjekata ovdje je stavilo interese građana ispred političkih i to je jasna poruka ove parlamentarne većine, da su pitanja rješavanja problema građana KS primarna - kazao je Konaković.

On je kazao da SDA planira legalizirati "na desetke i stotine uposlenih", ali da to neće moći.

MIrvad Kurić (SBB) kaže da je šest stranaka riješilo da se uspostavi novi nacrt budžeta KS u skladu sa mjerama koje su danas verificirane.

Iako tvrde kako tokom pregovora još nije bilo riječi o raspodjeli konkretnih pozicija u Kantonu, na marginama sastanka danas se nezvanično moglo čuti da je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković ipak glavni "favorit" za funkciju premijera Kantona Sarajevo. Kao član SDA, Konaković je bio premijer u većem dijelu proteklog četverogodišnjeg mandata, a nakon napuštanja te stranke na mjestu premijera naslijedio ga je Adem Zolj.

Spekulisalo se i da bi novi premijer KS mogao biti Damir Marjanović iz Naše stranke, no on je to demantovao kazavši da nije zainteresiran za tu poziciju. Marjanović, prema nekim navodima, želi ponovo na mjesto kantonalnog ministra obrazovanja. Ipak, za više informacija i potvrdu ovih navoda morat ćemo sačekati naredne sastanke šestorke koja će činiti novu vlast u Kantonu.

Sljedeći sastanak bit će u prostorijama NBL-a, najvjerovatnije u petak.

Sastanak šest stranaka za vlast u Kantonu Sarajevo izjave 19.11.2018
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.