Uznemireni sadržajem preporuka za rad sa učenicima i roditeljima, u kojima je navedeno i kad se učenik treba uputiti na pregled kod psihijatra, koje je 4. maja Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS uputilo svim osnovnim i srednjim školama, roditelji su prije tri dana zatražili hitan sastanak sa ministricom čiji je poziv uslijedio danas u poslijepodnevnim satima.

- Nakon nastojanja vraćanja povjerenja u stručne službe i institucije, do nas je došao dopis koji odiše preporukama koje neki od roditelja, a u vezi sa svojim ličnim zvanjima, smatraju da su protivni zakonskim okvirima koji uređuju odnose i konvencijama koje štite prava djece - navedeno je, između ostalog u hitnom pozivu za stastanak kojeg je Vijeće roditelja KS 10. maja uputilo ministrici Hota-Muminović.  

VEZANI TEKST - Ostaje li odluka da će "problematičnu" djecu u KS slati na psihijatriju: Čekat ćemo do 16 sati, a onda će reagirati 107 škola

Podsjetimo, u preporukama Ministarstva se navodi da odmah po saznanju da učenik prijeti ili na neki način izvijesti da će učiniti neku radnju na vlastitu štetu ili da će na neki način ugroziti druge osobe svi koji imaju to saznanje dužni u obavijestiti direktora koji zatim poziva roditelje učenika koji pokazuje neprihvatljivo ponašanje i nadležnu policijsku upravu.

- Učenik koji prijeti da će ugroziti svoj ili tuđi život na bilo koji način, odmah, bez odlaganja se šalje, u pratnji roditelja, na psihijatrijski pregled na Kliniku za psihijatriju, Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju KCUS-a. Škola je u obavezi napisati preporuku za pregled na Klinici uz kratko obrazloženje i opis ponašanja kao i razlog zašto se učenik upućuje na pregled na Kliniku za psihijatriju, Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju - navedeno je.

Odmah po završetku pregleda, dodaje se u aktu, roditelj obaviještava školu o mišljenju psihijatra.