open-navfaktor-logo
search
Smjena Birparića
Predstavnik Vlade FBiH prekinuo opstrukciju: Sazvana vanredna sjednica Skupštine RMU Banovići
Član Nadzornog odbora Rudnika mrkog uglja Banovići Edin Kurtić, kojeg je imenovala Vlada FBiH, sazvao je Skupštinu ovog privrednog društva za 12. februar, potvrdio je za Faktor direktor RMU Banovići Fadil Kudumović.
28.01.2021. u 16:02
get url
text

Kurtić je 12. januara tražio da Nadzorni odbor sazove vanrednu sjednicu Skupštine društva, na kojoj će biti ispoštovani nalozi Vlade FBiH o razrješenju člana Nadzornog odbora Bege Birparića, koji je imenovan ispred državnog kapitala te umjesto njega imenovati Amira Brigića kao vršioca dužnosti.

VEZANI TEKST-Nadzorni odbor RMU Banovići ponovo nije proveo naloge Vlade FBiH i premijera Novalića

- S obzirom da je isteklo 15 dana od Kurtićevog zahtjeva, a Nadzorni odbor nije reagirao, on ima pravo da sam sazove Skupštinu i to je učinio - pojašnjava Kudumović.

Skupština RMU Banovići trebala je biti održana još 6. januara, ali se to još uvijek nije desilo. Tim povodom reagirala je Vlada FBiH na sjednici 14. januara, a prošle sedmice premijer Fadil Novalić u kojem traži hitno sazivanje vanredne Skupštine društva.

- Birparić je za 2. februar sazvao nastavak sjednice Nadzornog odbora koja je prekinuta i dnevni red dopunio sa raspravama o zahtjevima Vlade FBiH i premijera. Međutim i dalje izbjegava da na dnevni tred stavi odluku o sazivanju Skupštine - kaže Kudumović.

VEZANI TEKST - Federalno ministarstvo energije: RMU Banovići ima još vremena da ispuštuje zaključak Vlade FBiH

Inače, na dnevnom redu sjednice Nadzornog odbora koji je sazvao Birparić nalazi se izbor novog direktora i Uprave RMU Banovići iako za tako nešto nema saglasnosti Vlade FBiH, kao većinskog vlasnika.

- Birparić sve radi po nalogu predsjednika PDA Mirsada Kukića u pokušaju da ponovo ovladaju rudnikom - navodi Kudumović.

{$galerijaFotografija}

 

rmu-banovici-kurtic.jpg
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.