Petak, 01.03.2024.
FOTO: M. Živojević

Premijera u doba korone: Budimo više ljudi, manje "medvjedi"

Nastavljamo sa kreiranjem korona repertoara, odnosno, radimo repertoar prilagođen novom "normalnom".

Otkako je pozorišta postoji ta dilema hoće li predstava doživjeti premijeru, da li će se sve na vrijeme posložiti, a sada, kada smo vidjeli da su kolege u Beogradu otkazali premijeru na dan njenog izvođenja, zbog epidemioloških mjera, nadamo se da nas neće zadesiti ista sudbina, i da ćemo 29. oktobra ipak stati pred publiku, da će predstava "O medvjedima i ljudima" doživjeti svoje premijerno izvođenje – kazao je Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo na današnjoj pres - konferenciji.

"O medvjedima i ljudima" je nova predstava Narodnog pozorišta Sarajevo autora i reditelja gosta iz Zagreba Saše Anočića. Govori o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našim najbližim.

- Svi likovi su kroz život stekli neko "oštećenje" koje ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju "medvjedi" – pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce... Inače, ne bi svako dijete jednog medu imalo. Ovo je priča o nama, malim ljudima koji su oštećei ali ne svojom krivicom, već krivicom vremena i prostora u kojem žive – kazao je reditelj Anočić.

U predstavi igraju : Mediha Musliović, Aleksandar Seksan, Isa Seksan, Emina Muftić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Sanela Pepeljak, Aldin Omerović, Merima Lepić Redžepagić, Vedran Đekić. Na sceni će im se pridružiti i muzičari: Adnan Cico i Mirza Balić.

- "O medvjedima i ljudima" je lijepa intimna priča skrojena od više malih priča, koje se negdje u malim tačkama dodiruju. Pokazali smo da ova kuća može funkcionirati jednako dobro i u ratu, miru i ovakvim neizvjesnim okolnostima. Naša ljubav prema ovom poslu je iznad svega – poručio je Seksan.

Merima Lepić Redžepagić proces rada na predstavi ocijenila je lijepim iskustvom koje je njoj i njenim kolegama olakšalo da  pobjegnu od svakodnevnice u kojoj svaki dan brojimo nove zaražene koronavirusom.

- Predstava će sigurno privući pažnju publike. Predstava je "O medvjedima i ljudima", zato budimo više ljudi, manje medvjedi- poručila je Lepić Redžepagić.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh