open-navfaktor-logo
search
Predstava
Premijerno u BNP Zenica: "Žiranti" stižu 1. aprila da smijehom poraze strah i koronu
U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica počele su probe za novu predstavu "Žiranti" prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji i adaptaciji Muhameda Bahonjića. 
21.02.2021. u 08:05
get url
text

Premijerna izvedba predstave planirana je za 1. april na Hinter bini Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

- Dramski tekst "Žiranti" Marija Ćuluma spada u oblast najpopularnije dramske vrste: komedije. To je – da ga još preciznije odredimo – komedija situacije, i to laka, neprentenciozna, sa obiljem komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz jezika likova. Dramski zaplet baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji u namjeri da pomogne, zauzvrat traži amoralan ustupak. U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat sve raspliće u simpatičan "happy end". Uvjereni smo, da će narečeno obilje komike, uz partove pjesme i plesa, elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije pa i satire, te uz rediteljsku i glumačku inventivnost i namaštavanje, rezultirati salvama smijeha našeg nasušnog - kazao je dramaturg predstave Hasan Džafić. 

U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Hasanić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić. Za scenografiju predstave je zadužen Mensur Begičević, a za muziku Igor Kasapović. Lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

BNP Zenica jedno je od aktivnijih bh. pozorišta, a ni u jeku pandemije nisu zanemarili svoju vjernu publiku.

- U vrijeme pandemije u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica smo producirali ukupno pet predstava. "Žiranti" su nam šesti projekat i već smo naviknuti na rad u novim i drugačijim uvjetima. Činjenica je da je teško producirati predstavu u skladu sa svim higijensko-epidemiološkim uvjetima, jer pozorište zahtijeva mnogo angažmana i fizičkog kontakta. Svjesni rizika dolazimo na probe čuvajući se od vanjskih kontakata kako bismo zaštitili i sebe i kolege. Upravo u ovo vrijeme kada je strah naša svakodnevnica, u toku su čitaće probe za jednu komediju koja nas kroz simpatične situacije odvodi od stvarnosti. Za ovakvu vrstu projekta smo se odlučili, jer zbilja smatramo da nam nedostaje komedija i da nas samo umjetnost trenutno može spasiti od depresivnih stanja i udaljiti od svakodnevnice. Smatramo da nam jeste do smijeha i da nas smijeh u pozorištu itekako može spasiti - kazala je Handanović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.