open-navfaktor-logo
search
ZJZ FBiH
Preporuke za rad vrtića: Djeca ne trebaju nositi maske, u grupama najviše 10 osoba
Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio je preporuke za rad predškolskih ustanova, nakon što je Federalni štab civilne zaštite danas donio preporuku kantonalnim štabovima da vrtići počnu s radom.
12.05.2020. u 18:57
get url
text

Pored općih mjera koje imaju za cilj sprečavanje širenja bolesti COVID-19 poput higijene ruku, respiratorne higijene, izbjegavanje dodirivanje lica, u vrtićima se u preporukuama nsistira da svi uposlenici nose maske, te da se ako je moguće organizira rad u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremenski period u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora. Također uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, treba uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru.

U preporukama se potiče ostanak kod kuće sve djece za koju je to moguće, s obzirom da broj djece može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati.

Fizički razmak od najmanje od dva metra u zatvorenom prostoru posebno provode uposlenici u odnosu na druge uposlenike, te se navedeni fizički razmak preporučuje kada je god moguće između uposlenika i djece, sa iznimkom direktne njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

U istom zajedničkom prostoru uposlenici održavaju fizički razmak od dva metra, te se sastanci, dogovori i edukacije trebaju odvijati elektronski ili telefonom, a ulazak roditelja u ustanovu treba izbjeći kad je god moguće. U istom prostoru u isto vrijeme smiju boraviti isključivo djeca i odgajatelj iz iste odgojne grupe.
Fizički razmak kao i pojačanu ličnu higijenu djece neophodno je podsticati, ali treba očekivati da će
dolaziti do određenih odstupanja. Preporučuje se formiranje odgojno-obrazovnih grupa djece s manjim brojem uvijek iste djece u grupi i jedan odgajatelj, što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba.

Ne preporučuje se da djeca predškolske dobi nose maske u vrtiću. Roditelji imaju obavezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu već se javljaju telefonom ustanovi i izabranom pedijatru porodične medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Ako djeca razviju simptome COVID-19 infekcije tokom boravka u ustanovi, odgajatelji odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem mogućem roku moraju doći po dijete.

Djecu treba poticati da održavaju distancu (fizičku udaljenost) od druge djece i odraslih, primjereno razvojnoj dobi. Djecu treba poticati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice kao i da ne stavljaju ruke i predmete u usta, primjereno razvojnoj dobi te da što češće peru ruke sapunom.

Kompletnu preporuku za vrtiće možete pogledati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.