Više nema ljudi pod otvorenim nebom, s obzirom na to da oni koji još nisu u vojnim šatorima borave u kontejnerima, nekadašnjim radnim kancelarijama uposlenika Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Snijeg i temperaturni minusi donekle su usporili radove na završnom opremanju šatorskog naselja, iako je značajniji dio poslova završen. Osigurano je snabdijevanje električnom energijom, zagrijavanje šatora, pripremljen šatorski prostor za podjelu hrane, dok će vrlo brzo spremni biti i kontejneri za pružanje medicinske pomoći. Riješeno je i pitanje sanitarnog čvora, odnosno prostora za tuširanje i održavanje higijene.

- Napokon imamo bolje uvjete za život. Imamo krevete i grijanje u šatorima. Uskoro ćemo se moći i istuširati kao ljudi. Redovno dobijamo hranu i vodu. Da se razumijemo, i ovo je daleko od normalnog životnog prostora, ali je svakako bolje nego što je bilo - ustvrdio je Ahmed iz Afganistana.

Volonteri Crvenog križa Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona kao i članovi humanitarne organizacije "SOS" iz Bihaća svakodnevno dijele prehrambene obroke, topli čaj, vodu i odijevne predmete.

- Trudimo se osigurati sve životne neophodnosti za ove ljude. Trenutno imamo problem sa promrzlinama i posljedicama nemogućnosti održavanja lične higijene, međutim to ćemo sa ovim poboljšanim uvjetima i prostorom za tuširanje riješiti. Brzo bi trebao biti završen i radni prostor za naše doktore i medicinare, tako da situacija definitivno ide nabolje - kazao je Zlatan Kovačević iz humanitarne organizacije "SOS".

Prostor kampa i parcele sa vojnim šatorima sada je u potpunosti pod strogom kontrolom Službe za poslove sa strancima BiH i policijskih službenika, tako da je ulazak moguć samo uz posebno odobrenje.