open-navfaktor-logo
search
Ispoštovani zadati rokovi
Pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 završeni čekaju se Kinezi da nastave svoj dio posla
Elektroprivreda BiH je početkom novembra 2019. godine, započela pripremne radove za izgradnju zamjenskog Bloka 7 u TE Tuzla.
03.06.2020. u 12:56
get url
text
TE Tuzla, Blok 7

Uprkos pandemiji koronavirusa, radovi nisu obustavljeni, zbog čega će svi zadani rokovi biti ispoštovani. Vrijednost pripremnih radova je 18,9 miliona KM, a izvođač je domaći konzorcij, koji čine kompanije ITC Zenica, Integral Inženjering Banja Luka i Prijedor putevi.

- Do sada smo završili u potpunosti nasipanje i nivelaciju terena, a trenutno se radi na izvođenju obodnih kanala i kanala otpadnih voda. Radi se i ograda oko gradilišta koja će ujedno biti i ograda budućeg Bloka 7.  Za sve ove radove predviđeni rok je novembar 2020. godine, ali mi očekujemo, prema sadašnjoj dinamici, da će ti radovi biti završeni i nešto ranije. U svakom slučaju, onaj obim poslova koji je potreban za sam početak izgradnje kineskih partnera je završen. Onog trenutka kada oni budu mogli doći u BiH, mi ćemo moći predati spremno gradilište - kaže Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EPBiH.

Tuzlanski Blok 7, snage 450 MW električne i 270 MW toplotne energije, najveći je poslijeratni projekat Elektroprivrede BiH i jedna od najvećih investicija u našoj zemlji. Blok 7 će graditi Kineski konzorcij China Gezhouba Group Company Limited Peking (lider Konzorcija) i Gedi - Guandong Electric Power Design Institute (član Konzorcija). Posao je ugovoren po principu "ključ u ruke", a planirani rok za izgradnju Bloka 7 je 56 mjeseci, navodi se u saopćenju Elektroprivrede BiH.

U isto vrijeme, u punom jeku su i radovi na izgradnji 15 vjetroagregata sa pratećim temeljima Vjetroelektrane Podveležje 1, investicije vrijedne oko 162 miliona KM.

- U proteklom periodu uradili smo dvije trećine ukupnog posla. Izgrađena je trafostanica i napravljeni su pristupni putevi, montažni platoi, a otvorili smo i gradilište za LOT 1, odnosno vjetroagregate. Na taj način smo otvorili put ka njihovoj montaži za koju očekujemo da počne u drugoj polovini ove godine - ističe Salkić uz vjerovanje da će Vjetroelektrana Podveležje biti u pogonu već u prvom kvartalu naredne godine.

Izvođač radova na izgradnji Vjetroelektrane je konzorcij Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska i Wind Power A/S Danska. Na izgradnji temelja i izvođenju minerskih radova, angažovane su domaće kompanije HP Investing d.o.o. Mostar i Minersko d.o.o. Sarajevo.

Vjetroelektrana Podveležje se finasira kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke - KfW i vlastitim sredstvima Elektroprivrede BiH. Projekat je lociran na platou Podveležja, oko 10 kilometara istočno od Mostara. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 130 GWh električne energije, a njenom izgradnjom značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u  Elektroprivredi BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.