open-navfaktor-logo
search
Podrška
Priština okićena ukrajinskim zastavama uoči prve godišnjice od ruskog napada na Ukrajinu
Na trgovima glavnog grada Kosova, Prištine, postavljene su ukrajinske zastave u znak podrške uoči prve godišnjice od početka ruskog napada na Ukrajinu.
23.02.2023. u 19:50
get url
text

Plavo-žute ukrajinske državne zastave dužine oko tri metra postavljene su danas sa obje strane ulica, uoči 24. februara, kada je prošle godine zvanično počeo napad Rusije na Ukrajinu.

Također, sjednica Skupštine Kosova danas je počela minutom šutnje za sve stradale Ukrajince. Predsjednik Skupštine Glauk Konjufca rekao je da Kosovo stoji uz narod Ukrajine i da nema sumnje da će Ukrajina pobijediti u ovom pravednom ratu.

- Hiljade ljudi je ubila ruska vojna policijska mašinerija. U ime Skupštine, na prvu godišnjicu ukrajinskog rata, ničim izazvane ruske agresije, odajmo počast svim žrtvama rata koji su izgubili živote u ovoj ruskoj agresiji - rekao je Konjufca.

Marta prošle godine Vlada Kosova je izdvojila 100 hiljada eura za pomoć građanima Ukrajine. Kako je tada saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova i dijaspore Kosova, novac će se distribuirati humanitarnom udruženju "Majka Tereza" za kupovinu proizvoda "Made in Kosovo" koji će potom drumskim prijevozom biti poslati u Ukrajinu.

Vlada Kosova je suspendovala vize za građane Ukrajine i izdvojila novac i smještaj za 20 ukrajinskih novinara. Kosovo se također pridružilo svim odlukama o sankcijama koje su Evropska unija i SAD uvele Ruskoj Federaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.