Danas je u Srebrenici održan treći sastanak probosanskih stranaka koje su dogovorile platformu za zajednički nastup na Lokalnim izborima 2020. godine. Ovu platformu u narednih 15-ak dana potpisat će predstavnici svih stranaka okupljenih oko probosanskog bloka, a njena suština je u jednom kandidatu za načelnika, te kandidatskim listama za Skupštinu općine Srebrenice, kako bi se osvojio što veći broj odborničkih mjesta.  

-Usaglasili smo platformu, uz minimalne korekcije, i ona je danas jednoglasno usvojena. Sastanku su prisustvovali predstavnici SDA, SBB, Stranke za BiH, Demokratske fronte, PDA, SPD-a. Iako su pozvani, predstavnici SDP-a nisu došli, ali mi smo uvjereni da će predsjednik ove stranke Nermin Nikšić u konačnici staviti svoj potpis na platformu i da ćemo zajednički nastupiti na izborima naredne godine - kaže u izjavi za Faktor predsjednik SDA Srebrenica Alija Tabaković.

Pitali smo ga kako komentira izjavu predsjednika Povjereništva SDP-a Srebrenica Bege Bektića da nije želio doći na ovaj sastanak jer je održan u privatnim prostorijama, Tabaković je kazao da je Bektić tek pojedinac i da iznosi svoje privatno mišljenje.

-Domaćin sastanka je bila Stranka za BiH, i održan je u prostorijama humanitarne organizacije, iz praktičnih razloga jer je tu velika sala, ima grijanje. I nema zaista razloga da on ili bilo ko drugi iznosi takve ocjene u javnosti. Nismo se okupili privatno, već je ovo bio sastanak kojem su prisustvovala i dva potpredsjednika SDA i SBB-a, Edin Ramić i Admir Čavka. Ovom prilikom moram istaknuti veoma značajnu, rekao bih i ključnu ulogu koju je odigrao Ramić. Angažirao se maksimalno na okupljanju ovog probosanskog fronta i danas smo došli do platforme koja će biti osnov za zajednički nastup na izborima - navodi Tabaković.

Na kraju, poručuje da SDP smatra probosanskom strankom koja ne negira genocid u Srebrenici, te da je bitna i njihova uloga u probosanskoj koaliciji.

-Ako ponovo načelnik bude iz reda srpskog naroda, imat ćemo samo nastavak politike negiranja genocida. SDP je probosanska stranka, ovo je probosanska koalicija, i moja poruka je da ako nema Bosne u Srebrenici, onda nema ni Bošnjaka - zaključuje Tabaković.