open-navfaktor-logo
search
Pandora papers
Procurilo skoro 12 miliona tajnih dokumenata: Razotkriveno bogatstvo svjetskih lidera
Tajno bogatstvo i poslovi svjetskih lidera, političara i milijardera razotkriveni su u jednom od najvećih curenja financijskih dokumenata. Oko 35 sadašnjih i bivših čelnika i više od 300 javnih dužnosnika nalazi se u spisima offshore kompanija, nazvanih Pandora Papers.
03.10.2021. u 21:06
get url
text

Spomenuti dokumenti proizašli su iz ukupno 14 kompanija za finansijske usluge iz zemalja kao što su Kipar, Panama, Belize, Ujedinjeni Arapski Emirati, Singapur i Švicarska, piše BBC.

Bivši britanski premijer Tony Blair, češki premijer Andrej Babiš, jordanski kralj samo su neka od imena koja se spominju. Ime Vladimira Putina nigdje se ne spominje, ali zato se itekako spominju njegovi najbliži saradnici koji su povezani s kupnjom nekretnina u Monacu.

BBC piše kako su Tony Blair i supruga uštedjeli 312.000 funti poreza prilikom kupovine nekretnine u Londonu. Zgrada od četiri sprata sada je pravno u vlasništvu tvrtke Cherie Blair i njene zaklade za žene.

Nekretnina je bila u vlasništvu offshore kompanije. Umjesto da kupi nekretninu direktno, Blair je otvorila firmu u Velikoj Britaniji koja je kupila onda firmu koja je bila vlasnik nekretnine te je tako kompanija Cherie Blair postala novim vlasnikom nekretnine. Na kupovinu firme ne plaća se porez pa tako Blairovi nisu platili porez.

BBC piše kako je Cherie Blair rekla da su prodavači insistirali da se nekretnina proda preko firme drugoj firmi.

Češki premijer Andrej Babiš u tajnosti je kupio raskošno imanje na francuskoj rivijeri koristeći offshore firme.

Washington Post piše kako su novinari otkrili kupovinu luksuznog apartmana u Monacu koji bi mogao biti povezan s Vladimirom Putinom jer je vlasnica Ruskinja koja navodno ima s njim dijete. Dodaju da im niti Ruskinja niti Kremlj nisu odgovorili na upit.

Iako mnoge transakcije vidljive iz dokumenata nisu ilegalne, razotkrivaju praksu kojoj bogati i moćni očito često priskaču - uspostavljaju kompanije pomoću kojih potajno kupuju imovinu.

- Oni koriste te offshore račune, offshore fondove, kako bi kupili milione dolara vrijednu imovinu u drugim zemljama, i obogatili svoje vlastite porodice na račun svojih građana - tvrde ICIJ-u. Također, vjeruju da njihova istraga "otvara kutiju po pitanju mnogih stvari". 

Specijale o Pandorinim dokumentima objavili su BBC, Guardian, koji su vodili istragu u Velikoj Britaniji, te Washington Post.

Radi se o najvećoj globalnoj novinarskoj saradnji u historiji, predvođenoj Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ) s partnerima.

Kako navodi ICIJ, dokumente o transakcijama, među kojima ima i legalnih, prikupljalo je više od 650 novinara u 117 zemalja svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.