Istovremeno, uvoz je iznosio 16,8 milijardi KM i manji je za 13,4 posto u odnosu na pretprošlu godinu. Prof. dr. Muharem Karamujić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu smatra da su se naši privrednici dobro snašli u doba pandemije s obzirom na sve otežavajuće okolnosti koje prati njihovo poslovanje već godinama.

Prof. dr. Muharem Karamujić

- Oni čine čuda u vremenu kada im država odmaže parafiskalnim nametima. Kompletan sistem monetarne i fiskalne politike im ne ide na ruku. Monetarnom politikom i njenom implementacijom kao jedino tijelo u BiH rukovodi Centralna banka putem Currency Board aranžmana. S druge strane, fiskalnu politiku treba voditi država, a kod nas je to spušteno na nivoe entiteta, kantona, općina…

Privrednicima država samo smeta, njena brojna neefikasna administracija, birokratija…, zbog čega i plaćaju visoke namete. Zamislite samo da im se da podrška, gdje bi našim privrednicima bio kraj. Mora se znati da su privrednici ti koji pune budžete, oni pridonose – kaže prof. dr. Karamujić.

VEZANI TEKST - Lockdown u Njemačkoj osjetit će se i u BiH: Bit će manje novca od bh. dijaspore, "zašivat" će se džepovi

Naš sagovornik ističe kako lockdown u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji u Evropi i najvažnijem vanjskotrgovinskom partneru BiH u 2020. godini neće negativno odraziti na našu ekonomiju. Podsjetimo, BiH je u prošloj godini izvezla robe u Njemačku u vrijednosti od 1,6 milijardi KM, dok je uvoz iz ove države iznosio više od dvije milijarde KM.

- Tačno je da su u Njemačkoj na snazi jake epidemiološke mjere, nešto slično je i u Austriji koja je također naš važan vanjskotrgovinski partner, ali sam uvjeren da to neće imati negativan utjecaj. Nazire se oporavljanje svjetske ekonomije, vakcinacija čini svoje, značajno je povećana ekonomska aktivnost, vrijednost dionica na berzama širom planete raste, ljudi ih kupuju… Mislim da će se efekti ozdravljenja globalne ekonomije naročito osjetiti u drugoj polovini ove godine što će naravno imati pozitivan utjecaj i na BiH – mišljenja je Karamujić.