- To znači da je došlo do porasta broja zaraženih. Nakon popuštanja mjera očekivali smo da će doći do povećanja broja novooboljelih. Sada smo ponovo u fazi pooštravanja mjera, a od jučer je na snagu stupila privremena zabrana posjećivanja socijalnih ustanova, staračkih domova, dok je ugostiteljskim objektima skraćeno radno vrijeme, a maske je obavezno nositi u zatvorenim prostorima - kazala je Pilav. 

Ističe da se epidemiološka situacija definitivno mijenja, te da u Kantonu Sarajevo nema detektovanih aktivnih epidemiloških žarišta, kao i da su najveću brigu u prethodnom periodu izazvali zaraženi štićenici Gerontološkog centra. 

Trenutno je na KCUS-u hospitalizirana 21, a otpušteno pet osoba. Radi se o osobama srednje živote dobi sa srednje teškom kliničkom slikom. Uglavnom se radi o upalama pluća. Smrtnih slučajeva u KS nije bilo od aprila. 

- Sve veći broj zaraženih osoba je srednje životne dobi. To je populacija na koju posebno apelujemo da nose ličnu zaštitu i održava distancu, te higijenu ruku i prostora u kojem se nalaze - istaknula je Pilav. 

Dodala je da su neodgovorni pojedinci sa simptomima zaraze koronavirusom išli na radna mjesta i zarazili radne kolege, zbog čega je poslodavcima upućen niz preporuka kako se ponašati u takvim situacijama.