Spomenuta knjiga tretira pitanje Bečkog rata, koji je značajna prekretnica u evropskoj historiji, ali i uzrok prelomnih događanja.

- Ovo je knjiga koja govori o Bečkom ratu koji je vođen od 1683. do 1699. godine. Tu je u fokusu BiH, zapravo, Bosanski ejalet , u tim ratnim godinama. U dosadašnjoj literaturi i hronikama, uglavnom je na neki način, akcent na velikim frontovima, gdje su se vodile bitke između Osmanlija i njihovih evropskih protivnika. Bosna je bila na margini svih tih događanja i ostalo je nejasno kako se dogodilo to, da su se poremetili planovi velikih evropskih sila po kojima je Bosna trebala da ima istu sudbinu, kao i neke druge evropske teritorije koje su Osmanlije izgubile u spomenutom ratu. Međutim dogodilo se jedno čudo, bosanskog otpora možemo tako reći, tako da je taj domaći element, izgleda, pomrsio planove velikih evropskih centara - kazao je Taslidža.

Cilj autora bio je da na što objektivniji način prikaže sliku Bosanskog ejaleta iz doba tog sudbonosnog, šesnaestogodišnjeg rata.

Jedan od promotora knjige, ujedno i mentor dr. Faruka Taslidže, profesor emeritus Enes Pelidija naglasio je da prema njegovom mišljenju ova knjiga zaslužuje vrijednu pozornost, ne samo Mostara, Hercegovine ili BiH, nego i šire regije.

- Taj značaj je u činjenici što je povezano i s evropskom historiografijom, pa u tom smislu ovakva tema, koliko znam osim jedne knjige Igora Stanojevića koji je na tu temu pisao u Srbiji, nije više urađena, osim u kontekstu nekih monografija ili historija pojedinih naroda i to je sve. Za Mostar i Hercegovinu, ali i Bosnu u cijelosti, ona je značajna, zbog toga što je pisana na osnovnu izvorne arhivske građe i osmanske i zapadne provenijencije – istaknuo je Pelidija, saopćeno je s kulturno-turističke manifestacije "Mostarsko ljeto 2018".