open-navfaktor-logo
search
Šta je dogovarano
Propala agencija Thomas Cook pregovarala sa Vladom o promoviranju ljepota RS-a
Tadašnji ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković razgovarao je lani u Banjoj Luci sa predstavnicima kompanije koja je ovih dana propala
24.09.2019. u 19:34
get url
text

Najstarija svjetska turistička kompanija Thomas Cook u ponedjeljak je propala, ostavljajući stotine hiljada putnika širom svijeta nezbrinute što pokreće najveću mirnodopsku operaciju povratka ljudi u britanskoj historiji. Likvidacija kompanije, koja zapošljava 22.000 ljudi, označava kraj jedne od najstarijih britanskih firmi, koja je život počela 1841. godine.

Krahom ove firme definitivno su propali i planovi da Thomas Cook promovira Republiku Srpsku u svijetu. Naime, tadašnji ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković razgovarao je 30. januara prošle godine u Banjoj Luci sa predstavnicima te kompanije. Kako je tada saopćeno iz Vlade RS-a, razgovarano je o mogućnostima za dodatno promoviranje Republike Srpske na svjetskom turističkom tržištu, za šta je iskazan interes kompanije koja ima svoje poslovnice širom svijeta.

- Predstavnici kompanije su nakon višednevnih posjeta destinacijama u Republici Srpskoj, gdje su, između ostalog, obišli Jahorinu, Višegrad, Banju Luku i Sutjesku, izrazili oduševljenje zbog ogromnih potencijala koje Republika Srpska ima. Prema njihovih riječima, pored nevjerovatnih prirodnih raznolikosti koje su vidjeli, kulturnog nasljeđa koje su upoznali, imali su priliku i da dožive tradicionalne običaje koji se generacijama baštine u potkozarskom kraju – saopćeno je tada iz Vlade RS-a.


Fakismil prošlogodišnjeg saopćenja Vlade RS-a o posjeti predstavnika Thomasa Cooka

Gluhaković je tada izrazio spremnost za buduću saradnju i "potencijalne modele predstavljanja destinacija Republike Srpske na međunarodnom nivou od strane poznate kompanije".

Na sastanku iz januara prošle godine rečeno je da je u maju te godine planiran ponovni dolazak predstavnika kompanije kada bi obišli i druge destinacije koje nisu imali priliku da posjete. Međutim, informacija o novoj posjeti nema, a da li je najavljena saradnja i ostvarena i koliko je to eventualno plaćeno, nismo saznali ni u Ministarstvu trgovine i turizma RS-a. Odgovor na upit o ovoj temi još čekamo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.