open-navfaktor-logo
search
Poražavajuća statistika
Prošle godine u junu na Vrelu Bosne bilo skoro 35 hiljada turista, a ove samo 12 hiljada
Prošle godine Bijambare je u junu posjetio 10.221 gost, a ove godine u junu zabilježene su 5.472 posjete. Na Vrelu Bosne u junu je bilo 34.153 turista, a ove godine u istom periodu tek 12.118 posjetilaca, ne uključujući djecu do šest godina i lokalno stanovništvo sa Ilidže koje ima besplatan ulaz.
09.07.2020. u 17:31
get url
text

Kazao je to Osman Delić, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

- Osjeti se velika razlika, nema posjetilaca iz zemalja okruženja, niti iz azijskih zemalja. Međutim, sada nam dolazi veliki broj domaćeg stanovništva, bh. državljana. Svakako da je manji broj posjeta i da se to osjeti po broju prodatih ulaznica. Naši građani posjete pećinu na Bijambarama jednom ili dva puta i to je to, dok svaki strani turista obavezno obilazi pećinu, te smo prošle godine imali 27 hiljada posjeta pećini, a ove godine neće biti ni desetak hiljada – kaže Delić.

Ističe da ova kantonalna ustanova ulaz naplaćuje na Bijambarama i na Vrelu Bosne i da tu imaju precizne podatke.

- Na Trebević dolazi veliki broj posjetilaca, parkinzi su puni, a veliki broj posjetilaca dođe i žičarom. Mi radimo istim kapacitetom, ali su prihodi od ulaznica znatno manji. Imamo dva projekta koje ćemo finansirati sredstvima EU-a, na Bijambarama i postavljanje led rasvjete na bijambarskoj pećini. A na Vrelu Bosne smo udružili sredstva sa Turističkom zajednicom KS i u toku je izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju dječijeg igrališta i trim staze, gdje smo stavili akcenat na sprave za djecu sa poteškoćama u razvoju – pojašnjava Delić.

Delić kaže kako se se radi i na sanaciji puta prema Skakavcu, koji finansira Općina Centar.

- Skakavac je ove godine mnogo posjećeniji u odnosu na prošlu godinu, vjerovatno građani žele da odlaskom u prirodu i na više nadmorske visine povećaju broj eritrocita i da pobjegnu od gradske gužve – navodi.

Delić kaže kako imaju najave od Turističke zajednice i turističkih agencija kako bi uskoro aerodrom mogao biti otvoren i da bi turisti mogli početi dolaziti pa se nadamo da će biti više posjeta.

- Mada će sigurno to biti manje nego što je bilo prošle godine. Dosta ljudi iz BiH obilazi naše prirodne ljepote, naročito Bijambare, dolaze iz Tuzle, Olova, okolnih gradova - zaključuje Delić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.