open-navfaktor-logo
search
Kolektivno trovanje
Protest zbog zagađenog zraka, Forto objašnjavao okupljenima šta Vlada KS (ne)radi
Forto je kazao kako su upravo krenuli na sastanak sa predstavnicima nekoliko ambasada na kojem će razgovarati o problemu zagađenog zraka
20.01.2020. u 12:28
get url
text
get url
text

Grupa građana okupila se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo na protestu zbog zagađenog zraka. Prisutnima se obratio kantonalni premijer Edin Forto. 

Protest pod nazivom "Kolektivno trovanje ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo" organizirala je neformalna grupa građana preko društvenih mreža. 

Neki od građana danas su nosili transparente i maske. 

Kada je protest počeo, iz zgrade je izašao premijer Edin Forto u pratnji ministra saobraćaja Adnana Štete, ministra komunalne privrede Srđana Mandića i ministra finansija Amela Kovačevića.

Forto je kazao kako su upravo krenuli na sastanak sa predstavnicima nekoliko ambasada na kojem će razgovarati o problemu zagađenog zraka. Premijer je i na prošlosedmičnoj konferenciji za medije najavio da će sa stranim ambasadorima pokušati osigurati novac za maske i prečišćivače zraka za ustanove poput vrtića. 

-Idemo na sastanak sa nekoliko međunarodnih organizacija i ambasada u Sarajevu, ali pošto ste vi tu, onda smo svratili - rekao je Forto okupljenima. 

Građani i novinari su predstavnicima kantonalne vlasti postavljali pitanja u vezi s mjerama koje se (ne)poduzimaju. 

Anes Podić u ime udruženja Eko akcija, kazao je da ni ovu vlast kao ni prethodne zrak uopće ne zanima.

-Naša pluća, naš zrak, naša djeca, ovu vlast ne interesuju. Sarajevo se posmatra kao plac koji treba unovčiti i bojim se da je to stav koji svi imaju prema gradu Sarajevu. Prije mjesec Skupština KS je skoro jednoglasno donijela odluku da se proda državno zemljište gdje jedan privatnik može graditi neboder od čak 22 sprata. Visoka gradnja je jedan od problema Sarajeva. Sarajevo sa planovima koje ima, mi ćemo završiti sa zrakom koji se više neće moći popraviti - kazao je Podić.

{$galerijaFotografija}

Sanjin Gijo, organizator današnjeg okupljanja, kazao je da je zapravo spontano pokrenuta inicijativa za protest.

-Ne želimo udisati otrov. Ovo je primarni problem. Jer se radi o ljudskom pravu na zdravlje. Ovaj problem se banalizira, a on ima dugoročne posljedice po zdravlje. Ovaj problem će proizvesti milijarde troškova za zdravstvo i opet ide na teret građana KS. Naša djeca se dugoročno truju i to će se prenijeti i na naredne generacije, a tada će biti kasno - kazao je Gijo.

Istakao je da traže da se ojačaju kapaciteti nadležnih inspekcija za provedbu mjera na terenu.

Faris Fejzagić, administrator Facebook stranice Prljavi grad Sarajevo, kazao je da se prvenstveno šalje poruka federalnim vlastima da moraju početi raditi svoj posao.

-Posljednje tri godine nemamo nijednu mjeru, odnosno intervenciju Vlade FBiH po pitanju zagađenja - kazao je Fejzagić.

Istakao je da građani zbog povećane cijene plina pribjegavaju alternativnim načinima zagrijavanja svojih domova.

-Na Stupu možete kupiti gumu od fapa i na njoj se grijati mjesec dana, što ljudi i rade. Napravili su nas taocima vlastitog okoliša - kazao je Fejzagić.

 

 

Protest "Kolektivno trovanje"

Protest zbog zagađenog zraka ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo

Posted by Faktor.ba on Monday, January 20, 2020
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.