open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Protestni uranak ispred Parlamenta BiH, trgovci pitaju "Kad smo mi na redu?"
Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine (STBIH) Prvomajskim protestnim urankom obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada.
01.05.2023. u 08:40
get url
text
get url
text

Protesti pod nazivom "Kada smo mi na redu?" počeli su u 8.30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

{$galerijaFotografija}

Nakon okupljanja ispred zgrade Parlamentarne skupštine BIH i simboličnog ostavljanja poruke ispred zatvorenih vrata za državni nivo vlasti koji se uopšte ne bavi radničkim pravima što za posljedicu ima stalnu diskriminaciju radnika i radnica u pravima, ali i primanjima po bh entitetima, STBIH kolona će krenuti put zgrade Parlamenta Federacije BIH gdje će također ostaviti svoje poruke ali i zahtjeve za ovaj nivo vlasti, najavili su ranije iz Sindikata.

Cilj ovog Prvomajskog protestnog uranka STBIH je, kako navode, skrenuti pažnju na činjenicu da dugotrajan i krajnje turbulentan proces formiranje vlasti u BIH ponovo za posljedicu ima stagnaciju ali i nazadovanje životnog standarda radnika.

STBIH traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini FBIH koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane u vrijeme praznika i koji nije dobio podršku zastupnika u prošlom mandatnom periodu. Izmjene ovog zakona su pripremljene i potrebno ih je što prije uvrstiti u dnevni red Parlamenta FBiH, a STBIH zahtjeva da se to konačno i desi kako bi se ovo važno pitanje za sve trgovce konačno sistemski riješilo. Također, zahtijevaju i izmjene zakona o radu, hitno povećanje minimalne plaće te izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

- Radnice i radnici zaposleni u trgovini i uslužnim djelatnostima žele provoditi praznike sa svojim porodicama, žele imati slobodnu nedjelju, te zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni. Također zaslužuju da imaju jednaku plaću za jednak rad kao i naknade na godišnji odmor i slično. Frustracija i bijes koji osjećaju zbog činjenice da su konstantno taoci 'važnijih ciljeva' od njihove egzistencije trgovci više ne žele tolerirati diskriminaciju ali i konstantan nemar i nebrigu o njihovim životima i pravima. Ne želimo više ovisiti od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sistemska i konstruktivna rješenja koja će na prvo mjesto staviti ekonomiju i opstanak privrede u BIH - poručuju iz STBIH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.