open-navfaktor-logo
search
Starješina hrama
Protojerej Dragiša Simić: Čajničko evanđelje je na restauraciji i konzervaciji, bit će vraćeno
Informacija da se ne zna gdje se trenutno nalazi Čajničko evanđelje koje je Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom - pokretno dobro, danas je uznemirila javnost.
18.11.2022. u 16:04
get url
text
Čajničko evanđelje
Čajničko evanđelje

Starješina hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču u kojoj se čuva to dragocjeno kulturno blago - Čajničko evanđelje protojerej Dragiša Simić u izjavi za Fenu naveo je da su vijesti koje su se proširile netačne.

- Čajničko evanđelje je na restauraciji i konzervaciji i ono će se, čim se sve uspješno završi, vratiti. Tim povodom ćemo organizovati promociju restauriranog evanđelja. Svi će ga moći vidjeti - podvukao je protojerej Dragiša Simić.

On međutim nije precizirao gdje se Čajničko evanđelje trenutno nalazi.

Priveremno iznošenje nacionalnog spomenika dozboljeno je samo pod određenim uslovima i uz odobrenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Nakon toga, Komisija u svom odobrenju za privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine utvrđuje sve uslove pod kojima se to iznošenje može izvesti, rok za povratak dobra u zemlju, kao i zaduženja pojedinih organa i institucija na obezbjeđenju tih uslova, te o tome obavještava Vladu Republike Srpske, nadležnu službu bezbjednosti, carinsku službu Bosne i Hercegovine i javnost.  

Faruk Kapidžić iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine rekao je da su dva člana Komisije obavijestili sve nadležne organe i institucije o nestanku nacionalnog blaga. Dakle, o slanju nacionalnog spomenika Komisija nije bila obavještena, kako to pravila nalažu. 

VEZANI TEKST - Misteriozno nestao bh. nacionalni spomenik - Čajničko četveroevanđelje

Naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, autorica knjige koja se bavi Čajničkim evanđeljem Erma Ramić-Kunić kazala je za Fenu da je došla do saznanja da je ovaj rukopis "nestao" iz crkve, te da se vjerovatno nalazi u Srbiji.

Ona također naglašava da je Srbija usvojila zakon o kulturnim granicama koje podrazumijevaju šire granice u odnosu na državu Srbiju, a time su obuhvatile i Republiku Srpsku.

- Po tom zakonu oni sav prostor podrazumijevaju srpskim kulturnim prostorom i po tom zakonu je vjerovatno izmješteno i Čajničko evanđelje - smatra Ramić-Kunić, koja izmještanje i zbog potreba restauracije problematizira jer o tome nije obaviještena Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.