open-navfaktor-logo
search
Privremena melanholija
Psihologinja Hadžić o sezonskom poremećaju raspoloženja: Kako pobijediti "jesenji blues"
Nema dana, a da se neko ne požali kako mu nedostaje sunce, ljeto, more, kako mu se samo spava, lošeg je raspoloženja...
04.10.2019. u 22:49
get url
text

Kad dođu prvi kišni dani mnogi postaju tmurni, tromi, nervozni... Nemaju volje za rad, a još je teže izmamiti im osmjeh na lice.

Nema dana, a da se neko ne požali kako mu nedostaje sunce, ljeto, more, kako mu se samo spava, lošeg je raspoloženja.

Ovo su samo neki od simptoma koji upućuju na "jesenju depresiju." 

Može li se tome stati ukraj? Stanje nije prijatno, ali stručnjaci se slažu da nema razloga za brigu.

Iako nije mali broj onih koji pate od privremene melanholije, psiholozi ipak tvrde da je sindrom sezonskog poremećaja raspoloženja, često nazvan i "jesenji blues," samo dio života, te da nema veze sa kliničkom depresijom.

Mirela Hadžić

Prema riječima Mirele Hadžić, psihologinje, tokom jesenjih dana u mozgu, zbog smanjene dnevne svjetlosti, dolazi i do smanjenog udjela serotonina (hormon sreće), a povećava se nivo melatonina (hormon koji smiruje sve funkcije u organizmu) koji daje signal da se trebamo odmarati i spavati.

- To je razlog zbog čega se mnogi od nas, čim nastupe jesenji dani, žale na umor i bezvoljni su. Jedan od razloga zbog kojeg se javlja tzv. "jesenja depresija" je i to što smo u ovom periodu manje izloženi sunčevim zrakama koje pospješuju stvaranje vitamina D, iznimno važnog za naše fizičko i psihičko zdravlje - kaže Hadžić.

Simptomi koji ukazuju na "jesenju depresiju" su: iscrpljenost, umor, gubitak energije, bezvoljnost, apatija, nesanica i problemi sa spavanjem.

- Kod depresivnih osoba opada imunitet, pa su češće podložni različitim vrstama infekcija. Dokazano je da sindrom sezonske promjene raspoloženja više pogađa one koji su inače osjetljivi na promjene vremena, tzv. meteoropati. Ono što osoba može napraviti za sebe, kako bi što prije izašla iz takvog stanja, jeste da više nego obično izlazi vani i druži se, jer će time ojačati imunitet, biti na dnevnom svjetlu i prikupiti više vitamina D. Važno je baviti se i fizičkom aktivnošću, a pomoći će i obična šetnja. Ono što je najvažnije jeste što više razgovarati i družiti se sa ljudima koji su vam dragi - poručila je Hadžić.

Evo još nekoliko savjeta kako da pobijedite "jesenji blues:"

Iskoristite jutro

U vrijeme kada dani postaju sve kraći, važno je iskoristiti jutro kako biste upili što više sunčeve svjetlosti.

U sedmičnu rutinu uvrstite obrok ili kafu u ugodnom društvu

Dnevna rutina, koja uključuje neki oblik tjelesne aktivnosti i pravilnu prehranu, poželjna je, ne samo u jesen, nego u svako doba godine. U sedmičnu rutinu uvedite zajednički doručak, ručak, kafu ili šetnju sa osobom ili osobama koje su vam drage.

Birajte proteine, voće i povrće

Zdrava prehrana djelovat će pozitivno na organizam. Zbog smanjenog stvaranja serotonina u tijelu, nesvjesno ćete birati tjesteninu, rižu i krompir, i u tome nema ništa loše. Važno je samo da, umjesto rafinirane i prerađene hrane, birate kompleksne ugljikohidrate poput smeđe riže, integralne tjestenine i hljeba, povrća i voća koji će organizmu dati hranjive tvari i utjecati na nivoe energije i šećera u krvi. Plodovi jeseni bogati su zdravim sastojcima. Prava su riznica vitamina i minerala.

Jedite više proteina, povrća i voća. Uz to pijte puno vode kako biste poboljšali protok nutrijenata.

Iskoristite pozitivne strane hladnoće

Umjesto da se zatvorite u kuću, izađite vani i prošetajte prirodom. Čisti zrak djelovat će stimulativno i revitalizirajuće. Nakon povratka kući sigurno ćete bolje spavati.

Zastanite i podvucite crtu

Ljetni godišnji odmori su završeni, a jesen je puna novih stvari: novih rasporeda, poslova, škola, zadataka... Zbog toga su upravo ovi dani idealni da zastanete i podvučete crtu, analizirate proteklo razdoblje i spremno krenete u ono koje je pred vama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.