open-navfaktor-logo
search
Afrički kup nacija
Queiroz nadmudrio Vahu: Egipćani slave Salaha
Fudbaleri Egipta preokretom su u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija eliminirali selekciju Maroka koju s klupe predvodi Vahid Halilhodžić.
30.01.2022. u 18:38
get url
text

Egipat je na krilima Mohameda Salaha poslije produžetaka trijumfovao rezultatom 2:1 i zakazao polufinalni dvoboj s domaćinom turnira Kamerunom. 

Nakon 90 minuta nije bilo pobjednika. Rezultat na semaforu bio je 1:1 pa su dva tima imala dodatnih pola sata produžetaka da riješe pobjednika.

Maroko je poveo golom Boufala u sedmoj minuti. Veznjak Angersa pogodio je iz penala. Penal je za Maroko dosuđen nakon što je oboren Hakimi. Sudija prvobitno nije pokazao na bijelu tačku, ali je nakon intervencije iz VAR sobe pogledao snimak i preinačio odluku.

Kao da je vodeći gol malo iznenadio i Marokance, koji su poslije toga bili u inferiornom položaju.

Egipat je bio bolji, a do izjednačenja je došao u 53. minuti pogotkom Salaha.

Maroko je u u finišu meča imao kolosalnu priliku preko Aguerda, čiji udarac glavom je uz pomoć prečke zaustavio golman Egipta.

Egipat je u prvom produžetku stigao do preokreta. Pogodio je Trezegeut, a sve mu je vrhunski pripremio Mohamed Salah. Portugalski stručnjak na klupi Egipta Carlos Queiroz strijelca odlučujućeg pogotka na teren je poslao na startu drugog poluvremena. 
 

Vahid Halilhodžić kao selektor Maroka propustio je priliku da se prvi put domogne polufinala Afričkog kupa nacija. Obalu Bjelokosti je također odveo do četvrtfinala, dok je s Alžirom zaustavljen u grupnoj fazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.