open-navfaktor-logo
search
Zbor u Lukavcu
Radnici GIKIL-a najavili dolazak u Sarajevo: "Ako budemo prisiljeni, upotrijebit ćemo atomsku bombu"
Ja sam spreman izgubiti život za ovu kompaniju, jer sam i dao život ovoj kompaniji - poručio je Zijad Kasumović, predsjednik Štrajkačkog odbora u GIKIL-u
20.11.2018. u 11:15
get url
text
get url
text

Ispred Uprave Global Ispat Koksne Industrije (GIKIL) u Lukavcu danas se okupilo oko 500 radnika. Oni su organizirali skup da pošalju poruku da ne žele gašenje njihove kompanije.

Skup je uslijedio nakon što su GIKIL prošle sedmice posjetili federalni inspektori, koji su u saradnji sa tužiocima Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i drugim organima obavili inspekcijski nadozor. Tužilaštvo TK vodi istragu u GIKIL-u zbog onečišćenja okoliša, a poslednji uviđaj pokazao je da GIKIL i dalje zagađuje okolinu.

- Zbor radnika je rekao da nisu za smanjenje proizvodnje na tehnološki minimum i gašenje nekih fabrika u okviru GIKIL-a. Nadležne inspekcije izdaju naloge, a odgovorne osobe imaju obavezu da po njima postupaju, ali kako misle da bez radnika to urade, jer mi nećemo zaustaviti fabriku. Kampanjsko zaustavljenje kompanije može napraviti puno gore posljedice po okolinu - poručio je danas predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a Mirsad Imamović.

On je naglasio da će radnici uputiti zahtjev Upravi kompanije da proizvodnja ostane na postojećem nivou, jer samo to garantira plaće radnicima. Istovremeno radnici traže da oni koji odlučuju o GIKIL-u daju još vremena da se stvari dovedu u red.

- U petak u 7 sati ćemo organizirano doći pred GIKIL, a odatle u što većem broju idemo pred vladu FBiH - poručeno je na skupu.

Imamović danas je na zboru radnika rekao je da su radnici uspješno u ratu sačuvali svoju firmu, a da su sve vrijeme upozoravali nadležne da se mora raditi po zakonu.

- Prvi puta se ovdje ulaže nešto, a to je pravi korak. Šta su radili nadozorni odbori, koji nisu radili ništa i bili su tu samo zbog svog paušala. Sve uprave smo upozoravali na vrijeme kako treba raditi, ali oni su tu bili samo radi svojih plaća. Da nije tako, ova firma bi bila u boljem stanju. To je tako jer Mittal (vlasnik indijske firme suosnivača GIKIL-a, op.a.) diktira igru, iako je država u sudskom registru 70 posto vlasnik. Neke mafijaške strukture dale su Mittalu 51 posto da upravlja i ima većinu u Nadzornom odboru. Po prirodi stvari to je problem, sve ostalo su klimoglavci - rekao je Mirsad Imamović.

GIKIL-om upravljaju Indijci, koji su 2003. godine s Vladom TK potpisali ugovor i dobili upravljačka prava, ali obaveze iz ugovora do danas nisu ispunili. Ovoj kompaniji okolišnu dozvolu izdaje Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a inspekcijski nadzor vrši Federalna uprava za inspekcijske poslove. Vlada TK u Nadzornom odboru GIKIL-a ima dva, od ukupno pet članova, kao i zamjenika direktora.

- U ovom kombinatu je atomska bomba i ako mi budemo prisiljeni da upotrijebimo atomsku bombu i mene prvog neka vode u zatvor. Ja sam spreman izgubiti život za ovu kompaniju, jer sam i dao život ovoj kompaniji - poručio je Zijad Kasumović, predsjednik Štrajkačkog odbora u GIKIL-u.

Adnan Tufekčić, član Izvršnog odbora Sindikata GIKIL-a, rekao je da radnici ne mogu shvatiti da Vlada FBiH pomaže mostarski Aluminij, koji je u gubitku 300 miliona maraka, a da se ide ka zatvaranju GIKIL-a koji pravi profit.

- Mi se 15 godina borimo za tržište i sada kada ga imamo u posljednje dvije godine neko hoće da nas zatvori. Treba natjerati investitora da ulaže, ogromne su pare koje se i sada iznose iz GIKIL-a. Ovo može raditi i 1.000 ljudi ne traba ostati bez posla, a Vlada FBiH treba ići ka investitoru s pritiskom da se dodatno ulaže - poručio je Tufekčić.

Predsjednica Sindikata hemije i nemetela FBiH Kata Iveljić rekla je da je sindikat tražio odgađanje rješenja o obustavi rada fabrike, odnosno da Ministarstvo okoliša i turizma FBiH izda privremeno rješenje za rad, dok se ne ispoštuje sve što se traži.

- Ministarstvo okoliša to nije uradilo i jedino je rješenje da Vlada FBiH odgodi provedbu rješenja o zatvaranju za 100 dana, da bi se moglo dalje investirati i sačuvati 1.000 radnih mjesta - rekla je Iveljić.

Upravo zbog toga, ukoliko ne bude očitovanja Vlade FBiH do petka, radnici će ići u Sarajevo, kako je najavljeno na skupu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.