open-navfaktor-logo
search
Odbijena žalba
Radomiru Šušnjaru potvrđeno 20 godina zatvora zbog "žive lomače" u Višegradu
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je dvadesetogodišnju kaznu Radomiru Šušnjaru za zločine počinjene u višegradskoj Pionirskoj ulici, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) Dejan Bogdanović, njegov branilac.
25.03.2020. u 11:22
get url
text

- Odbijena je žalba Odbrane i potvrđena prvostepena presuda. Meni je ta presuda stigla 20. marta - kazao je Bogdanović.

VEZANI TEKST - Radomir Šušnjar za "živu lomaču" u Višegradu osuđen na 20 godina zatvora

Prvostepenom presudom iz oktobra 2019. godine Šušnjar je proglašen krivim što je zajedno s Milanom i Sredojem Lukićem u junu 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovnika sela Koritnik koji su prethodno dovedeni u kuću Jusufa Memića, te je u susjednoj prostoriji kuće vršio pretres civila, naređujući im da skidaju odjeću.

Nakon što su civili pretreseni, prema presudi, naređeno im je da izađu iz kuće Memića i da u koloni pređu u kuću Adema Omeragića, te su uvedeni u prizemlje objekta, poslije čega je Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu, izazvavši požar, dok je Šušnjar ubacio ručnu bombu te su svi istovremeno pucali, onemogućavajući civilima da pobjegnu, a napad je za posljedicu imao ubistva 26 civila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.