open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SBB-a
Radončić opravdao HDZ-ove glasove protiv Inzkovog zakona, evo šta je rekao
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić nakon razgovora o reformi izbornog zakonodavstva u zgradi Delegacije EU-a u BiH je istakao kako međunarodni medijatori ulažu ogromne napore da se dođe do zajedničkog rješenja.
30.11.2021. u 15:25
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić: Sumnjam da će se do marta postići dogovor o izmjenama Ustava i Izbornog zakona

- Ne želim da budem pesimista, i nemam radosne vijesti da su se stavovi bošnjačkog i hrvatskog bloka približili. Imamo kompliciranu situaciji u FBiH. Ono što je veoma važno jeste da gospodin Izetbegović i Čović pokazuju maksimalni interes da se dođe do kompromisa, ali u ovom trenutku kompromis je još daleko. Ja zagovaram indirektan izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentu, to bi relaksiralo priču, izbjegli bismo aluzije na treći entitet. Pregovori traju i treba navijati da oni uspiju – kazao je on.  

Pojašnjavajući zašto zagovara da Hrvati biraju svog člana Predsjedništva BiH, rekao je da je to dejtonska kategorija, te želi "da vjeruje da će političari koji traže kompromis dobiti prednost nad onima koji ratnohuškačkom politikom dobijaju izbore".

Radončić je prokomentarisao i jučerašnje glasanje HDZ-a u Domu naroda Parlamenta BiH, čiji su delegati podržali zaključak SNSD-a kojim se traži poništavanje Inzkovog zakona.

- Nije uredu da govorim šta sam čuo u četiri oka, ali hrvatski glasovi su dati SNSD-u u najboljoj namjeri da se SNSD sačuva u pregovaračkom procesu, a ne zato što HDZ želi da bude partner Dodiku. Znali su da to ne može proći, digli su ruku da sačuvaju SNSD kao dio dogovora, a ne kao dio problema – kazao je predsjednik SBB-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.