open-navfaktor-logo
search
Borba protiv pandemije
Radončić razgovarao sa Kavalec: BiH uradila uspješan posao i donijela pravovremene mjere
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić razgovarao je danas sa šeficom Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec o mjerama koje BiH poduzima u borbi protiv pandemije, ali i više drugih oblasti, kao što su koordinacija i transparentnost u prikupljanju i raspodjeli humanitarne pomoći, stanje na granicama i način prijema bh. građana po povratku u BiH.
15.04.2020. u 16:00
get url
text

Također, razgovarano je i o opcijama i procedurama kako se i kada otvaraju aerodromi u BiH, borbi protiv korupcije, krivičnim djelima počinjenim iz mržnje i rodnom nasilju.

Ministar Radončić je upoznao ambasadoricu Kavalec da se šatori na graničnim prijelazima koriste samo tokom neophodne medicinske trijaže, dok nadležne epidemiološke službe ne izdaju rješenja građanima o odlasku u karantin u njihovim općinama.

Uz to Kavalec je upoznata i s procedurom otvaranja aerodroma za eventualni dolazak putnika, što je u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara BiH, a Ministarstvo sigurnosti BiH je nadležno za pitanja transporta roba, repatrijacije i drugim izuzecima koji su regulirani ranijom odlukom Vijeća ministara BiH.

Obostrano je konstatirano da je Bosna i Hercegovina uradila uspješan posao i donijela pravovremene mjere u zaustavljanju pandemije te da je veoma važno održati dosadašnje kontrolirano stanje, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.