Optužnica protiv Martića i Čelektića u kojoj ih tužilaštvo tereti da su naredili i organizirali raketne napade, kao odmazdu za hrvatsku oslobodilačku akciju Bljesak, podignuta je još 2003.

S obzirom da je Haški sud osudio Martića za napade na Zagreb 2008. on je pred zagrebačkim sudom odgovarao samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić bio optužen za napade na sva tri grada.

Obojica su oslobođena za napad na Jastrebarsko, a prema presudi moraju platiti i po 50.000 kuna (13.000 KM) troškova vještačenja.

Tokom napada na Zagreb ubijeno je sedam civila, a ranjeno ih je 218, dok u Karlovcu i Jastrebarskom nije bilo poginulih, već je samo učinjena materijalna šteta.

Županijsko državno odvjetništvo u februaru je izmijenilo optužnicu protiv Martića i Čeleketića pa je umjesto dosadašnjeg činjeničnog opisa o unutarnjem oružanom sukobu, utvrđeno da su ratni zločini za koje se terete počinjeni u međunarodnom sukobu.

Tužiteljstvo je tada pojasnilo, a što je i stav Haškog suda, da se oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji treba smatrati međunarodnim od 8. oktobra 1991. jer je nezavisnost Hrvatske od tog datuma bila definitivna, objavili su hrvatski mediji. 

Haški sud Martiću je osudio 35 godina zatvora za pomoć pri organiziranju etničkog čišćenja svih nesrba na području pod njegovom kontrolom, kao i za raketne napade na Zagreb.

Martić nije mogao prisustvovati suđenju jer služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čelektić živi u Suboticu, a Srbija ga odbija izručiti.

Haški sud prethodno je osudio Milana Martića na 35 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenje običaja i zakona ratovanja.

Milan Martić je bio vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj i predsjednik takozvane Republike Srpske Krajine. 

U optužnici je glasilo, da je on, od augusta 1991. do augusta 1995. kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) planirao, komandovao i poticao progone, istrebljenje, ubistva, zatvaranja, mučenja, deportacije, bezobzirna razaranja i pljačke na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine