Do sada su prema njegovim riječima, borci oboljeli od karcinoma za liječenje dobijali nekih 472 KM, a sada taj iznos ovisno o oboljeljenju, stepenu bolesti, može ići i do 2.000 KM.

U prava uvede supruge i djeca boraca 

Ramić kaže kako će nastojati promijeniti stavku u Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u segmentu pomoći kod dženaza i sahrana, jer pred kraje godine nedostaje novca za ovu vrstu pomoći.

- Nama je velika boljka prije svega bila pomoć u liječenju demobilisanih boraca zato što zakonom koji je donesen prije dvije godine nisu obuhvaćeni članovi porodice, odnosno, supruga i djeca. Novi Pravilnik koji je donesen prije nekih tri do četiri sedmice, (16. aprila), su obuhvaćene i supruge i djeca, kao i da ta prava mogu ostvariti supruga i djeca umrlih demobilisanih boraca. Kroz ovaj Pravilnik su se "provrtile" sve bolesti i Komisija će ih ocjenjivati. Po novom, borci oboljeli od karcinoma će moći dobiti pomoć i do 2.000 KM. Do sada je ona bila nekih 472 KM - govori nam Ramić.

Jednokratna novčana pomoć se može dobiti samo jednom u godini.

Dodaje da se na posljednjim sastancima prestavnika boraca i Federalnog ministarstva za boračka pitanja razgovaralo i o visini pomoći u slučaju smrti boraca.

Za sve mora biti novca za ukop 

- Tu je veliki problem i još nismo precizirali stavku. Do sada je za pomoć kod ukopa išla pomoć u visini prosječne plaće u Federaciji BiH za preminulog borca, koja je sada nekih 900 KM, a za uže članove domaćinstva 50 posto od prosječne plaće. Možda ćemo ići na manji iznos za borce, ali da tu pomoć dobiju svi kojima je potrebna. Ovako, u septembru-oktobru mjesecu, nestane para. Na primjer imamo mnogo zahtjeva, pa smo tražili da se smanji taj iznos za borce da bude nekih 650 KM, ali da imaju svi isto, a ne za prvih šest-osam mjeseci, a kasnije nemamo, pa se hvatamo za glavu šta ćemo, kako ćemo - ispričao nam je Ramić.