Edin Ramić, šef ove grupe zastupnika, naveo je razloge za ovakav potez.

- Ova sjednica je nepotrebna. Narodna skupština nije mjesto koje odlučuje o vanjskoj politici BiH, ali očito je bila potreba člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji dolazi iz RS-a da pravi šou i promoviše sebe i stranku. Pozivanje ambasadora ostalih zemalja na sjednicu rezultiralo je time da se nisu odazvali jer to nema veze s nadležnostima ambasadora. 

Također, u situaciji kada se dešava invazija Rusije na Ukrajinu, na jednu suverenu zemlju, dozvoliti da ambasador Rusije govori u parlamentu jednog dijela BiH i da mu mi koji smo preživjeli brutalnu agresiju iskažemo poštovanje je van pameti - dodao je Ramić. 

VEZANI TEKST - Sijelo kod Dodika: RS želi biti neutralna, kriva Britanija, "muslimanski" ambasadori, dobri odnosi s Hrvatskom

Istakao je da je jedino što su mogli bilo to da napuste sjednicu NSRS-a dok se obraćao Kalabuhov. 

- Mi nismo mogli spriječiti ni održavanje sjednice ni njegov dolazak. Da jesmo, to bismo sigurno uradili - napomenuo je Ramić. 

Zastupnici su se nakon obraćanja Kalabuhova vratili na sjednicu i nastavili diskusiju.

Razmatranje "Informacije o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske", jedina je tačka dnevnog reda posebne sjednice NSRS-a koja je danas počela u Banjoj Luci izlaganjem člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Posebna sjednica je zakazana na zahtjev Dodika, predsjednika SNSD-a. Ona još traje.