- Policija je trenutno na terenu i utvrđuju se okolnosti i učesnici - dodala je Kapidžić.

Informaciju da je došlo do sukoba dobio je i Husein Trumić, direktor Rudnika uglja Kreka, u sklopu kojega djeluje i PK Šikulje.

VEZANI TEKST - Tokić: Proizvodnja u svim rudnicima stoji, čekamo odgovor ministra Džindića

- Pošto je radni dan naloženo je da se krene s proizvodnjom. Jedan od rukovodilaca tražio je da radnici idu na radna mjesta, a jedan radnik je rekao da je neposluh i da se ne može raditi. On je insistirao da se ide raditi, onda je grupa radnika nasrnula na njega i fizički ga napala - rekao je Trumić za Faktor.

Sve detalje ne znam, dodaje Trumić, šta se tačno desilo utvrđuje policija.

- Tenzije su velike i meni se obraća dio radnika, koji žele da rade. Dio rukovodilaca opstruira i imamo jedan haos, vanredno stanje - kaže Trumić.

Niti jedan rudnik u sastavu Koncerna od 23. novembra ne proizvodi ugalj, a u Sindikatu kažu da će tako biti dok se ne ispune njihovi zahtjevi koje su predali resorniom federalnom ministru Nerminu Džindiću.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić kaže da je glavni inženjer mašinskog održavanja na PK Šikulje fizički napao predsjednika Sindikalne podružnice i dva radnika.

- Glavni inženjer je rekao da radnici treba da idu na buldožere da kopaju te da nije njihovo da razmišljaju. Odgovoreno mu je da je neposluh zajednička odluka svih zaposlenih u rudnicima. Predsjednik Sindikalne podružnice PK Šikulje je onda pitao da li je to spremni reći direktno radnicima. On je tu doveo radnike, a inženjer je izlazeći iz prostorije udario predsjednika Sindikalne organizacije i nasrnuo je na još dva radnika. To su informacije koje mi imamo - kaže Husić.

On dodaje da Sindikat ima informacije da je direktor Kreke Husein Trumić dao nalog nadležnoj službi da kreira krivičnu prijavu protiv predsjednika Sindikata radnika Kreke Zuhdije Tokića.

- Dat je nalog da saberu štete i da ih adresiraju čovjeku (Tokiću op.a.), koji je sa radnicima i sindikatom svih rudnika na protestu štitio nivo materijalnih prava zaposlenih, koja su garantirana Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu - navodi Husić.

Moglo bi doći do katastrofe u rudniku, ističe Husić, a sve navedeno je još jedan od razloga što tražimo smjenu direktora Kreke Huseina Trumića.

Direktor i sindikat imaju oprečne informacije o tome ko je koga napao, ali se slažu da je situacija u rudnicima katastrofalna, što je i najveći razlog za zabrinutost. Dok napetosti rastu čeka se odgovor resornog ministra na postavljene zahtjeve rudara.