open-navfaktor-logo
search
Izborna reforma
Razgovor s Palmerom: Konakoviću i Forti najveći problem Izetbegović i SDA, šta su rekli Nikšić i Radončić
U rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu specijalni izaslanik SAD-a zadužen za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer razgovarao je danas sa liderima "Trojke" i SBB-a Fahrudinom Radončićem. 
29.10.2021. u 13:16
get url
text

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je kazao po okončanju sastanka da SDA, HDZ i SNSD vode dinamične pregovore, gdje u nekim dijelovima izmjena Ustava mora učestvovati i opozicija.

- Izetbegović svakih 15 dana promijeni stav o izmjenama, te direktni, te indirektni. Bilo je važno da čujemo postoji li neka agenda. Prijedlog je brisanje etničkog prefiksa iz Ustava i to je taj dio gdje bi trebala učestvovati opozicija. Asimetrična rješenja su nemoguća, čini mi se da to nije realna opcija. Ljudi iz međunarodne zajednice su vješti pregovarači, bliže se konceptu direktnom, umjesto indirektnom izboru članova Predsjedništva BiH. Dvije izborne jedinice bez brisanja etničkog prefiksa na dan izbora su puste želje Dragana Čovića - Konakovićev je stav. 

- Ukoliko ipak izbrišete etničke prefikse i kažete da su neke dvije izborne jedinice u FBiH koje apsolutno ne mogu imati nikakve obrise trećeg entiteta i to je nešto čemu se mi suprotstvaljamo, to bi onda značilo da bismo mogli imati Komšića i Čovića u Predsjedništvu BiH. Zamislite taj scenarij i u tom bi slučaju svi kandidati i u RS-u i FBiH mogli biti svi njeni građani. Bilo bi interesantno da Bošnjaci legitimno izaberu Željka Komšića kao svog legitimnog predstavnika, a Hrvati Dragana Čovića. Vrijeme je pred nama, vidjet ćemo šta će biti - poručio je Konaković.

Prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić pojasnio je da su otvorena pitanja - izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u domove naroda.

- Ne razmatra se opcija indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, već ukidanje etničkog prefiksa, kao i kod izbora delegata za državni Dom naroda. O Federalnom i Vijeću naroda RS-u nije bilo govora. Kao odgovorni političari spremni smo učestvovati u pregovorima, i mi unutar nas imamo različite poglede. Nije utvrđen metod, postoje varijacije Fuleovog modela, a o tome će se razgovarati kada eksperti pripreme rješenja. SDP ne može podržati dvije izborne jedinice, ali je rečeno da će eksperti naći više varijacija rješenja. Spremni smo razgovarati kada budu varijacije. Koliko sam shvatio, eksperti već rade, ali i da će pozvati neke naše predstavnike da učestvuju u tome. Opozicija će učestvovati i dati svoj doprinos - poručio je Nikšić. 

Prema mišljenju predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, veoma važno je da su Washington i Brisel ovoga puta veoma jedinstveni.

- Današnji pregovori su bili veoma otvoreni. Rekli smo ponaosob šta mislimo o idejama brisanja etničih prefiksa. Odgovornost opozicije je da se dođe do rješenja i da ih ne koristimo u predizbornoj kampanji. Znamo da je neko oborio Aprilski paket za kojim danas svi žalimo, da je dobio izbore govoreći 100 posto BiH, i danas smo upoznati s time da je vlast napravila korak u međusobnom dogovoru - kazao je predsjednik SBB-a.  

Istakao je kako misli da Bošnjaci nemaju previše međunarodnih prijatelja i da je veoma loše da dio medija pokušava da od Palmera napravi hendikepiranog pregovarača.

{$galerijaFotografija}

- Radi se o veoma dobronamjernom medijatoru. Mi ovdje nismo glavni kreatori priče, glavni kreatori su nažalost SDA, HDZ i SNSD, a naše je da se ponašamo na način koji je najbolji za građane BiH - zaključio je on.  

Predsjednik Naše stranke Edin Forto poručio je kako je vladajuća koalicija na državnom nivou otišla daleko u pregovorima, te da se sada traži neka vrsta alibija od opozicije. 

- Naša stranka neće dati alibi, posebno ne SDA. Razgovaramo o ustavnim promjenama u situaciji straha. Naša stranka će se dobro razmisliti o tome kako će glasati, traže alibi za nešto što su već dogovorili - kazao je kratko Forto. 

Sastanak opozicionih lidera sa Matthew Palmerom 29.10.2021
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.