Sportski susret, kojem su prisustvovali aktivisti sa svih punktova Mreže mladih, zamišljen je kao rekreativni početak svih aktivnosti i obaveza koje ovi omladinci u narednom periodu preuzimaju na sebe.

Prisutnu omladinu je, nakon njihovog okupljanja, posjetio reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović koji je pohvalio njihov aktivizam, poručivši kako su oni važan i ozbiljno shvaćen segment Zajednice.

- Vi ste već u godinama kada vam se možemo obratiti i sa ozbiljnijim porukama. Stasali ste toliko da možete prepoznati ono što se oko nas dešava - kazao je reisu-l-ulema.

Osvrnuvši se na ciljeve ovog susreta omladine, uputio im je nekoliko savjeta o tome kako se odnositi prema svojim prijateljstvima i poznanstvima.

- Vaše druženje treba iskoristiti da međusobno ojačate prijateljstvo, dobro se upoznate i razmijenite određena iskustva, te progovorite o sebi, našem narodu i našoj državi - kazao je.

Tokom svog obraćanja, reisu-l-ulema je istakao kako je budnost naša stalna obaveza, te kako je značajno da omladina prati stanje u domovini i okruženju.

- Dobro znate da su mnogi prije nas morali uvijek pokazivati vlastiti patriotizam prema ovoj zemlji i braniti je. Vremena su uvijek izazovna i danas živimo izazovno vrijeme. I vi kao mladi ljudi trebate pratiti ono što se događa oko nas i šta drugi snuju o ovoj zemlji i narodu - istakao je.

Skrenuvši pažnju na važnost pamćenja zločina nad Bošnjacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovina, reisu-l-ulema je kazao kako je sloboda stalni izazov.

- Želim vam kazati da je sloboda koju su izvojevali naši očevi i šehidi koji se nalaze širom Bosne i Hercegovine po šehitlucima stalni izazov, ne samo nama, nego i našim dušmanima. Stara izreka kaže da nas prijatelj nekad može i ostaviti jer ima druge prioritete, ali dušman nas nikad ne napušta i uvijek puše za naš vrat sa željom da nas ugrozi - poručio je.

Svoje obraćanje je zaključio idejama koje mogu biti misao vodilja i jedan od zadataka Mreže mladih kada je riječ o odnosu prema domovini.

- Važno je obratiti pažnju na ono što se dešava u našem narodu i našoj zemlji. Mreža mladih treba biti stub našeg naroda i zemlje. Sutra ćete preuzeti odgovornost za narod, muslimane, naše mektebe, džamije, škole, bolnice, puteve, šume i livade. Od vas očekujemo da budete posvećeni svojoj zemlji, vjeri i narodu - kazao je reisu-l-ulema, prenosi Preporod.info.

Podsjećamo, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović jučer je, uz ovu posjetu, obišao mektebe džemata Misoča i Vogošća, te mezarja imama u džematima Stari Ilijaš i Semizovac.