Nakon što je Faktor objavio informaciju da je na poziciji stručne saradnice za pravne poslove u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću (KJKP) Rad od 1. novembra zaposlena Ena Avdibegović, sestra zastupnice Naše stranke u Skupštini KS Nejre Dizdarević, redakciji se javila Lejla Tarahija, bivša uposlenica KJKP Rad koja je također učestvovala u konkursnoj proceduri na osnovu koje je Avdibegović zaposlena.

VEZANI TEKST - Borba protiv nepotizma na čekanju: Sestra zastupnice iz KS dobila posao u KJKP Rad

Tarahija ističe da je baš na tom radnom mjestu radila šest mjeseci, te da je majka djeteta koje boluje od cerebralne paralize, što joj je otežavajuća okolnost kada su porodične finansije u pitanju jer sada nema posla. 

- Po okončanju šestomjesečnog perioda, rečeno mi je da će me zadržati na tom radnom mjestu i da će se, pored toga što sam radila taj posao pola godine, uzeti u obzir i činjenica da sam majka djeteta sa posebnim potrebama. Zvali su me iz firme i rekli su mi da je došla saglasnost, da će se raspisati konkurs i da se ništa ne brinem – kazala je Tarahija.

Ističe da je sumnje u regularnost konkursne procedure imala već pri pismenom dijelu ispita.

- Prilikom dolaska na konkurs, ja sam vidjela koliko je sati. Dobila sam ispitna pitanja koja apsolutno nemaju veze sa poslom koji sam radila. Shvatila sam da su pitanja spremljena za nekoga. Apsolutno je nemoguće da neko spremi za nepunih pet dana 300 stranica i da uradi bolje od osobe koja je to radila šest mjeseci – tvrdi ova bivša uposlenica KJKP Rad.

Tarahija dodaje da je prošla i pismeni i usmeni dio ispita, ali da je dobila obavještenje kojim je informirana da je na njeno radno mjesto primljena Ena Avdibegović.

- Onda sam ja krenula sa žalbom prema KJKP Rad, ali su mi oni kroz 15 dana odgovorili da nisu nadležni, te su me uputili na Ministarstvo. Obratila sam se i Ministarstvu, ali odgovor nisam dobila. Zatim sam pozvala Ministarstvo, gdje su mi kazali da oni nisu nadležni već KJKP Rad. Obratila sam se zatim KJKP Rad, a oni su mi rekli da Ministarstvo to još "zateže" i da se to još ništa ne zna. Obratila sam se Inspekciji za rad KS. Oni su u septembru izašli na teren i uvidjeli da oni nisu ispoštovali Uredbu Ministarstva prema kojoj su morali formirati komisiju za prigovore i da moraju poslati odgovor. Nekad u oktobru sam dobila odgovor da će oni tek sada riješiti žalbu – pojašnjava Tarahija.

Napominje da je sada nezaposlena, te da mora plaćati liječenje djeteta koje boluje od cerebralne paralize i da je primorana dijete voditi na liječenje u inostranstvo.

- Digla sam ruke od svega. Dobila sam informacije da je direktor iz Pravne službe morao da postavi tu službenicu jer mu je došla naredba "odozgo". Ja niti sam politički angažirana, niti me interesira politika. Završila sam Pravni fakultet u Sarajevu i želim da dobijem posao na osnovu svog znanja, a ne na osnovu stranačkog članstva – kazala je Tarahija.

Pismeno se, dodaje, obratila predsjedavajućem Skupštine KS Elmedinu Konakoviću i ministru komunalne privrede Srđanu Mandiću, čija je obećanja javnosti o jednakim šansama i pravednim konkursima ocijenila kao "veliku laž".

- Nikada mi niko nije odgovorio. Apsolutno se nikada niko nije udostojio ni da odgovori, ni da pogleda. Nažalost, ista je priča, upošljavajmo svoje, ko te šljivi, traži bolju budućnost u Njemačkoj – zaključuje Tarahija.