open-navfaktor-logo
search
Najbolji igrač Evrope
Robert Lewandowski: Drago mi je što smo opet na terenu, da damo nadu
Nadam se da će se život koji je bio prije pandemije koronavirusa uskoro opet vratiti, rekao je Robert Lewandowski, najbolji fudbaler u Evropi na ekskluzivnoj video konferenciji organizovanoj večeras za 55 novinara, po jednog iz svake od zemalja članica UEFA, javlja Anadolu Agency (AA).
01.10.2020. u 20:16
get url
text

Lewandowski je prestižnu nagradu "UEFA Best Player in Europe" za sezonu 2019/2020. osvojio na današnjoj svečanosti u Genevi.

Napadač aktuelnog prvaka Evrope Bayerna iz Minhena i reprezentacije Poljske do laureata je stigao uvjerljivo u konkurenciji klupskog saigrača, golmana Nijemca Manuela Neuera, te Belgijanca Kevina De Bruynea iz Manchester Citya. Osvojio je 477 bodova članova UEFA žirija, drugi je bio De Bruyne sa 90, dok je Neuer dobio 66.

- Uvijek je najspecijalniji moment kad osvojite naslov. Imam puno specijalnih momenata iz prošle sezone. Možda bih mogao izdvojiti neke, onaj u Beogradu (postigao četiri gola, op.a.) ili u grupnoj fazi pobjede protiv Tottenhama ili Barcelone. Kažem, imam ih puno i teško je izdvojiti jedan - istakao je Lewandowski.

VEZANI TEKST - Robert Lewandowski igrač godine prema izboru UEFA-e

Tvrdi da će sa Bayernom i u ovoj sezonu pokušati odbraniti sve titule.

- Sada smo na vrhu. Ove sezone svi će pokušati biti Bayern, pokušati nas pobijediti. To predstavlja izazov. Pokušat ćemo osvojiti i sljedeći naslov. Imamo mlad tim i nije bitno koliko imamo naslova, uvijek želimo više - kazao je Lewandowski.

Govorio je i o pandemiji koronavirusa koja je skoro pa u jednom momentu "zaustavila planetu".

- Ne samo za fudbal, pandemija je teško razdoblje. Ipak, vrijeme lockdowna mogli smo iskoristiti za stvari za koje inače nemamo vremena. Drago nam je što smo se vratili na teren, da možemo dati nadu ljudima. Nadam se da će se život koji je bio prije pandemije koronavirusa uskoro opet vratiti - naglasio je Lewandowski.

Vjeruje da će bolje rezultate u narednom periodu imati i sa reprezentacijom Poljske.

- Pokušat ću biti što bolji i sa poljskim nacionalnim timom. Želim biti na ponos svojoj naciji, to je jedna od najvažnijih stvari i pokušat ćemo biti najbolji što možemo - rekao je Lewandowski.

Na pitanje, kako je u sezoni pobijediti i Lionela Messija i Cristiana Ronalda, odgovorio je:

- Njih je teško pobijediti. Oni su još tu i jako dobri. Drago mi je da sam mogao odigrati tako dobru sezonu. Radim veoma teško da budem što bolji. Messi i Ronaldo su proteklih godina bili najbolji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.