open-navfaktor-logo
search
SPUS
Roditelji ostali bez posla, predavanja nisu u učionicama: Hoće li se studentima umanjiti školarine?
Studenti Univerziteta u Sarajevu (UNSA) traže da im se za 2020/2021. akademsku godinu umanje školarine, budući da predavanja neće biti u učionicama, kao i zbog toga što mnoge porodice imaju umanjena primanja usljed ekonomskih posljedica koronavirusa ili su roditelji ostali bez posla.
11.09.2020. u 14:41
get url
text

Kako nam je kazao Hamza Vahid El-Din, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA (SPUS), oni su za početak tražili da samofinansirajući studenti školarinu plaćaju u ratama.

- Tražit ćemo i sastanak sa Ministarstvom finansija Kantona Sarajevo i Ministarstvom obrazovanja KS, ne samo zbog korone i toga što su roditelji ostali bez posla, nego i jer studenti nisu bili u učionicama na predavanjima, a neće biti ni u narednoj akademskoj godini. Na vježbama hoće, ali neće biti u učionicama – istakao je El-Din.

Dodao je kako vjeruju da se prethodne godine uštedjelo na resursima jer studenti nisu dolazili na fakultete, te je potrebno izvršiti određene korekcije školarina za samofinansirajuće studente.

- Ovih dana vršimo analizu gdje ide novac od školarina, koji je to udio za resurse, nastavu i tako dalje, te ćemo na osnovu toga formirati naš zahtjev. Mi smo slali zahtjeve tog tipa Vladi KS i premijeru, međutim, odgovor nismo dobili i naš sljedeći korak je da razgovaramo sa Ministarstvom finansija KS i vidimo koje su njihove projekcije i mogućnosti – objasnio je.

Naš sagovornik je dodao da, iako je nova akademska godina na pragu, još nije kasno da se traži korekcija cijena.

- Ne bih rekao da je sada kasno za to, s obzirom na to da će studenti plaćati školarinu u tri rate. Njima se uvijek umanjenje može reflektirati na posljednju ratu školarine, koja će biti u drugom semestru, tamo nekad u februaru ili martu – kazao je El-Din.

Prema njegovim riječima, ovi zahtjevi tiču se samofinansirajućih studenata. Za redovne studente se izdvajaju sredstva iz budžeta i oni plaćaju upisninu koja je simbolična, i iznosi oko stotinu maraka, tako da ne vjeruje da je tu potrebno vršiti neke korekcije.

- Većina studenata se žali na to da su platili školarinu, a da nisu bili u učionicama. Istina, nastavu jesu imali u određenoj formi, ali ne u učionicama. Imamo i slučajeva gdje su se studenti žalili, odnosno tražili pomoć u smislu da su roditelji ostali sa smanjenim plaćama, i tako dalje. Mi smo razgovarali sa ministrom obrazovanja oko toga, on je rekao da će se založiti u Vladi KS da vidi šta se može po tom pitanju uraditi, da se pomogne tim porodicama koje imaju studente, a čiji su roditelji pogođeni ekonomskim posljedicama pandemije. Međutim, nismo još dobili nikakav odgovor od ministra i uskoro ga očekujemo.

Stav SPUS-a je, kako je kazao, da je potrebno umanjiti školarine, pogotovo jer one na nekim fakultetima iznose i po šest ili sedam hiljada maraka, a studenti iako nisu na fakultetu plaćaju tako visoke iznose.

- Pomagalo se raznim sektorima i kompanijama zbog ekonomskih posljedica pandemije, zasigurno da ne bi bilo fer da se iz toga izostave studenti – zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.